Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Olaszországban az egészségügy  a tavaszihoz hasonló országos zárást sürget, miután a napi esetszám túllépte a 19 ezret pénteken, és már hat régióban elrendelték az éjszakai kijárási tilalmat. Giuseppe Conte miniszterelnök úgy nyilatkozott, szükség esetén, újabb szigorításokat vezetnek be, akár már hétfőtől. Korábban a kormányfő a napi húszezres esetszámot jelölte meg küszöbként, amelynél részleges vagy országos kijárási korlátozást rendelhetnek el napi huszonnégy órára. Sajtóértesülések szerint a kormány a végsőkig várni fog ennek alkalmazásával.

Életbe léptek péntek este Walesben a csaknem teljes zárlattal felérő, több mint két hétig tartó szigorú korlátozások, amelyeket a helyi kormányzat a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése végett rendelt el. Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: bízik abban, hogy karácsonyra "valamivel normálisabbá" válhat az élet Nagy-Britanniában. A walesi kormány e hét elején bejelentett rendelete értelmében péntek estétől november 9-ig zárva tartanak a pubok, az éttermek, a turisztikai és szabadidő-létesítmények, a szállodák, a közösségi intézmények, a fodrászatok, a szépségszalonok, a könyvtárak, az autókereskedések, a múzeumok, a mozik, a piacok és a nem alapvető cikkeket árusító üzletek - írja az MTI.

Spanyolországban valójában már hárommillió ember fertőződhetett meg az új típusú koronavírussal a járvány kezdete óta, ami a regisztrált esetszám háromszorosa - mondta Pedro Sánchez miniszterelnök. "A helyzet súlyos, közösen, határozottan kell cselekednünk" - fogalmazott a kormányfő, arra kérve az országban élőket, hogy legyenek együttműködők és fegyelmezettek, közlekedjenek kevesebbet, és mérsékeljék programjaikat, összejöveteleiket. A kormány mindenképp el akarja kerülni a tavaszihoz hasonló kijárási korlátozások bevezetését, amikor hónapokon keresztül csak olyan indokkal lehetett utcára lépni, mint például a munkába járás vagy a bevásárlás.

Pozitív lett Anze Logar szlovén külügyminiszteren pénteken rutinszerűen elvégzett új koronavírustesztje -írj az MTI nyomán az Infostart. A politikusnak, noha nem mutat tüneteket, a következő tíz napot házi elszigeteltségben kell töltenie, és közvetlen munkatársait is erre kötelezték - jelentette be a szlovén külügyminisztérium.

Oroszország kézben tartja a járványt - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak, miközben az egy nap alatt kimutatott új koronavírusos fertőzések száma először emelkedett 17 ezer fölé. "A helyzet nem könnyű, de kézben tartjuk" - mondta Peszkov. Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 17 340-nel 1 480 646-ra emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 27,7 százaléka tünetmentes.

Horvátországban és Szlovéniában is növekszik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, mindkét ország növeli kórházi kapacitásait. Vili Beros horvát egészségügyi miniszter újságíróknak úgy nyilatkozott: a kórházak 14 460 kórházi ággyal rendelkeznek, de ez a szám húszezerre növelhető. Néhány klinikai központ mellett ideiglenes sátorkórházakat is épített a katonaság, de azokra egyelőre nincs szükség. Szlovéniában a kormány által pénteken közzétett adatok szerint csütörtökön 1656-tal 19 307-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Öt beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 214-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 394-en vannak kórházban, közülük 67-et ápolnak intenzív osztályon. Szombattól egy hétig az országban részlegesen leállítják a gazdaságot.

Romániában pénteken túllépte a 200 ezret a koronavírus-fertőzöttek száma, a napi esetszám meghaladta az ötezret, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkentése érdekében ezért ezentúl nem kell kórházi vizsgálatra jelentkezniük a tünetmentes fertőzötteknek. A kormány csütörtök este hozott sürgősségi rendelete értelmében a pozitívnak bizonyult koronavírus-teszt után a fertőzöttnek nem kell mindenképpen valamely járványkórházban jelentkeznie állapotának felmérése érdekében, ha egyébként tünetmentes, és nincsenek olyan egyéb kockázati tényezők, amelyek miatt ez indokolt.

A koronavírus-járvány gyors terjedése miatt további korlátozásokat rendelt el pénteken a belga kormány, ezek főként a sport és a kultúra területét érintik. A rendelkezéseket Alexander de Croo miniszterelnök jelentette be péntek reggeli sajtótájékoztatóján. Ezen a napon a nemzetbiztonsági tanács folytatja az egyeztetést, és várhatóan este ismertetnek további intézkedéseket.

Lengyelországban szombattól tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket - közölte sajtóértekezletén Matuesz Morawiecki kormányfő. Az intézkedések révén 10-14 napon belül lassítani akarják a járványt, egyébként további szigorításokra lesz szükség, amelyek között a kormányfő a mélyreható gazdasági zárlatot, valamint a határzárt említette.