Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BBC-nek több jogi szakértő azt mondta szombaton, hogy a konzervatív párti kormányfő akár börtönben is találhatja magát, ha nem hajlandó eleget tenni a jogszabályból eredő kötelemnek.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett indítványt szerda éjjel fogadta el 327-299 arányban az alsóház, komoly vereséget mérve a kezdeményezést hevesen ellenző Johnsonra.

A brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza péntek este szintén elfogadta a törvényt, amely így II. Erzsébet királynő formális jóváhagyásával életbe lép.

A jogszabály lényege az, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Boris Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a jelenlegi helyzet alapján október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

A kilépés további - immár harmadik - halasztásának jóváhagyásához az Európai Unió állam- és kormányfői alkotta Európai Tanács egyhangú döntése szükséges.

Johnson az elmúlt napokban azonban többször is határozottan azt mondta, semmilyen körülmények között nem hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását, és az Egyesült Királyság október 31-én mindenképpen kilép az EU-ból, akár lesz addig Brexit-megállapodás, akár nem.

A BBC szombati beszámolója szerint több parlamenti képviselő jogi szakértőkből álló csoport összeállítását kezdeményezte, arra az esetre, hogy ha Johnson valóban nem hajlandó figyelembe venni a rendezetlen kilépést tiltó törvényt, bírósági úton lehessen érvényt szerezni a jogszabálynak.

David Lidington, aki az előző miniszterelnök, Theresa May kormányában a kabinetiroda vezetője volt - és e minőségében May helyettesének számított -, a BBC rádiónak nyilatkozva szombaton kijelentette, hogy a kormányra nézve kötelező erejű a királynő által hatályba léptetett "minden parlamenti jogszabály minden szava".

Lidington szerint ez a brit alkotmányosság alappillére, és veszélyes precedenst teremtene, ha a kormány bármilyen törvény betartását megtagadná. Különösen fontos a brit kormány jogkövető magatartásának demonstrálása a mostani időszakban, amikor más országok a jogállamiság és a demokratikus kormányzás "alternatíváit vezetik elő".

Dominic Grieve, az előző konzervatív párti brit kormány volt jogi főtanácsadója a BBC-nek nyilatkozva szombaton úgy fogalmazott: az uralkodói jóváhagyás pillanatától fogva Boris Johnson számára is kötelező erejű lesz az új törvény. Ha a kormányfő nem tartja be jogszabályt, bíróság elé idézhető, és ha szükséges, a bíróság határozatban kötelezheti arra, hogy tegyen eleget a törvényi előírásoknak. Ha Johnson e bírósági határozatnak sem engedelmeskedik, akkor börtönben találhatja magát - tette hozzá a brit kormány volt jogi főtanácsosa.

Hasonló véleményének adott hangot a Sky News brit hírtelevízió szombati műsorában Lord Kenneth MacDonald, az angol-walesi ügyészi hivatal volt igazgatója. Véleménye szerint ha valaki szembeszáll egy olyan bírósági határozattal, amely elrendeli egy adott jogszabály betartását, az illető a bíróság megsértésének bűncselekménye címén vonható felelősségre, és szabadságvesztésre ítélhető - írta az MTI.