Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legutóbbi kormányellenes tüntetésen Rómában a jobboldal vezére, Matteo Salvini, a bevándorlásellenes, euroszkeptikus Liga vezetője mellett feltűnt egy ifjú hölgy, Giorgia Meloni, a nacionalista-konzervatív Olaszország Fivérei párt társalapítója, volt ifjúsági miniszter, akit immáron Salvini lehetséges kihívójának tartanak - kezdi az olasz belpolitikát áttekintő cikkét a Financial Times.

Egy hónappal ezelőtt arról írtak, hogy Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója veheti át a jobboldal vezérének helyét, mert szűkebb hazájában nagy érdemeket szerzett a koronavírus-válság hozzáértő kezelésével, ami megdobta ismertségét és népszerűségét.

Meloni az elmúlt hetekben jött fel, a Corriere della Sera lap közvélemény-kutatása szerint 6,5 százalékról 16,2 százalékra ugrott a támogatottsága, miközben Salvini népszerűségi indexe 34,3 százalékról 24,3 százalékra esett. Kétségtelen, hogy most eljött az ő pillanata - véli Giovanni Orsina, római politológus professzor. Miközben a jobboldal támogatottsága nagyjából ugyanott áll, mint egy évvel ezelőtt, a jobboldali pártszövetségen belül a Liga rovására növeli súlyát az Olaszország Fivérei.

Visszafogottabb

Olaszországot, főként a Liga központját, Lombardiát kivasalta a koronavírus-járvány, amely 33 ezer halálos áldozatot követelt. Ez nem tett jót Salvini népszerűségének. Meloni kevésbé hivalkodóan politizál, mint ő, ami szakértők szerint jobban rezonál az átlagos olasz szavazó ízlésére. Ezt leszámítva ugyanazzal nyomul, mint Salvini: bírálja a római kormányt, hogy késve reagált a járványra, és az Európai Uniót, mert szerinte csak akkor kezdett el ezzel foglalkozni, amikor már Németországot is elérte a csapás. Emellett szerinte az olasz piacokkal szembeni spekulatív támadás részben az EU-n belülről érkezett.

Meloni kivételnek számít az olasz politikában, azzal is, hogy nő, és azzal is, hogy mindössze 43 éves, ugyanis ez a terep eddig jellemzően a 60 plusz férfiak játéktere volt. Rómában született, egyszülős családban nőtt fel, tinédzser korában pincérnőként dolgozott és más munkákat is vállalt, hogy segítse mamáját. Vasárnaponként az olasz főváros bolhapiacán igyekezett pénzt keresni. Egy házasságon kívüli gyermeke született 2016-ban régi partnerétől. A politizálást tinédzserként kezdte, Silvio Berusconi egyik kormányában 29 évesen 2008-ban ifjúsági miniszter volt. Pártja, az Olaszország Fivérei eddig alacsony, egy számjegyű támogatottságot ért el, és folyamatosan együtt politizált Berlusconi Forca Italiájával és a Ligával.

Nüanszok

Salvini nemzeti populista, Meloni inkább nemzeti konzervatív - próbálja érzékeltetni a kettejük közti különbséget Orsina professzor. Salvini a Ligához kötődik, amely egy kis északi proteszt pártból vált országos politikai erővé az ő keze munkája nyomán, kommunikációs stílusa provokatív, míg Meloni konzervatív hangon szólal meg. A bevándorlást mindkét párt elítéli, de míg a Liga figyel az északi üzleti körök akaratára, Meloni az olasz posztfasiszta tradíciókhoz kötődik, amely jobban koncentrál az olasz munkásosztályra, az ország középső és déli részén élők akaratára.

Azok a választók, akik Salvinitől Melonihoz pártolnak valójában lélekben mindig is egy ilyen vezetőre vártak. Az előbbi regionális pártból országos pártot csinált, amely így szélesebb körben merített a jobboldali szavazókból, az utóbbi most visszaszerzi azokat, akik korábban a posztfasiszta pártokra szavaztak - véli Daniele Albertazzi, a Birminghami Egyetem politológusa. Senki sem számít arra, hogy a rendkívül hullámzó olasz politika a miniszterelnöki székbe emelheti, de ha úgy folytatja, ahogy eddig, akkor nem lehet ezt kizárni. A politikatudós arra számít, hogy sokkal mérsékeltebb politikai arcot fog mutatni, mint amire sokan számítanak.