Az Egyesült Államok lakosságának 14,3 százaléka a szegénységi küszöb alatt élt 2009-ben; a recesszió 4 millió embert tett nincstelenné, aminek hatására minden hetedik amerikai felnőtt, illetve minden ötödik amerikai gyermek kilátásai aggasztóvá váltak - derült ki az Obama-kormány által folytatott népszámlálás adataiból.

A New York Times által idézett adatok szerint az amerikai létminimum 2009-ben egy egyedülálló felnőttnél, éves, adózás előtti jövedelmet tekintve 10 830 dollár (azaz 2,33 millió forint) volt. Ez havi 194 ezer forintos bruttó jövedelemnek felel meg (az összehasonlítás nem számol az adózási rendszer és a fogyasztói árak közötti különbséggel).

Egy négy gyerekes család a szegénységi küszöb alatt élt 2009-ben az USA-ban, ha a keresők éves, adózás előtti együttes jövedelme nem haladta meg a 22 050 dollárt, azaz a 4,74 millió forintot. Ez havi 395 ezer forintos bruttó jövedelmet jelentene itthon a család egésze számára, bár érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban már létezik a családi adózás, a személyi jövedelmeket a keresők közösen is bevallhatják, s így, a létminimum alatt élők akár 10 százalékos szja-kulccsal is adózhatnak.

A népszámlálási adatokból világosan látszik, hogy az amerikai kormányzat döntése, mellyel ideiglenesen növelte a munkanélküli segély összegét, valamint annak elérhetőségét is sokaknak segített a recesszió miatt kialakult terhek enyhítésében - jegyzi meg a NYT, hozzátéve, hogy a népszámlálás során nem várt szolidaritást tapasztaltak a szegények között - sokan azok közül, akik ellenkező esetben utcára kerültek volna, az állástalan s kilátástalan időszakot más családokkal közös háztartásban vészelték át. (A többcsaládos otthonok száma az elmúlt két évben 11,6 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban.)


Az előrejelzések szerint a létminimum alatt élők számra 2010-ben tovább emelkedett az USA-ban, a szegénység leginkább az iskolázatlan fiatalokat sújtja, hiszen ők azok is, akik a válság miatt hosszú távon kiszorultak a munkaerőpiacról.

A helyzet nem javul, és ez a létminimum 133 százalékánál kevesebbet keresők számára kiadható életjegyek iránti igény az év eleje óta tartó stabil növekedésében is tükröződik. 2010 őszére az amerikai életjegy-rendszer haszonélvezője majdnem minden hetedik felnőtt, s még több gyermek - ez összesen több mint 41 millió embert jelent.

Az ételjegy-programmal, amelyet a népszámlálási adatok feldolgozása során nem számolnak bele a jövedelembe, a kormánynak mindegy 8 millió embert sikerült a létminimum fölötti szintre emelnie.