Az Oroszország és a Krím közötti energetikai híd nem bír a rendkívüli hőséggel - írta a lengyel Rzeczpospolita. A félszigetet átkötötték a dél-oroszországi hálózatra, miután 2014-ben elcsatolták Ukrajnától, ugyanis a korábbi szolgáltatás egy idő után fenntarthatatlanná vált. Egyebek mellett ukrán radikálisok elvágták a vezetékeket.

A dél-orosz energetikai hálózatot működtető cég szerint a rendkívüli hőség eredményeképp a rendszer kimerítette technikai lehetőségeit. Kedden csatlakozott a megszólalókhoz Oroszország energetikai minisztériuma. A tárca közleményéből kiderült, hogy az áram iránti kereslet a Krímben hat százalékkal meghaladta 2012-ben felállított rekordot.

Az illetékesek azzal magyarázzák az áramkimaradásokat, hogy a hihetetlen melegben rengeteg a meghibásodás a rendszerben. A klímaberendezéseket megállás nélkül használják, különösen a nyaralóhelyeken, ahol most van a csúcsszezon.

Éppen ezért korlátozást vezettek be és időnként teljesen kikapcsolják az áramot, főleg az esti és a délutáni csúcsidőben. Az utolsó kimaradás az áramellátásban a Krímben a hét elején volt, amikor 108 ezer ember maradt két órára áram nélkül.

A Krímnek sürgősen szüksége lenne két erőműre, hogy biztosítsák az áramellátást. Ezek építése egyelőre még a terveknél tart. A Siemens-turbinákat, amelyek illegálisan vittek a félszigetre az új erőművekhez, egyelőre nem lehet használni.