Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bizottság közleménye szerint az újabb, 5 és 10 százalék közötti pótvámok összesen 5078-féle amerikai árucikkre, egyebek mellett mezőgazdasági termékekre, nyersolajra, és kisrepülőgépekre vonatkoznak majd. Egy részük szeptember 1-jén, míg a fennmaradóak december 15-én lépnek hatályba.

Az intézkedés válaszlépés arra, hogy az Egyesült Államok szintén újabb kínai árucikkekre vet ki 10 százalékos pótvámokat szeptember 1-jén, illetve december 15-én, miután Donald Trump amerikai elnök elégedetlen volt a két gazdasági nagyhatalom közötti kereskedelmi tárgyalások ütemével.

A két ország vezetőinek 2018. december 14-én, Argentínában zajlott találkozóján megállapodtak arról, hogy Kína 2019. január 1-étől 90 napra felfüggeszti az amerikai gyártású gépjárművekre, valamint járműalkatrészekre vonatkozó pótvámokat. A kínai kormány vám- és adóügyekért felelős bizottsága a megegyezésben kitűzött 90 nap lejárta után, április 1-jén határozatlan időre továbbra is felfüggesztette ezeket a büntetővámokat, de mivel Washington azóta két alkalommal sújtotta a kínai importot a pótvámok tarifájának emelésével, illetve újabb büntetővámokkal, ezért a bizottság december 15-étől megszünteti a felfüggesztést, és ismét hatályba lépteti az amerikai gépjárművekre vonatkozó 25, valamint a járműalkatrészekre vonatkozó 5 százalékos pótvámokat.

A közlemény a legújabb amerikai pótvámok mellett arra a lépésre utal, amelynek értelmében az Egyesült Államok május 10-én 10-ről 25 százalékra emelt 200 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre vonatkozó pótvámot.

A bizottság hangsúlyozza: a kínai fél az Egyesült Államok egyoldalú, és protekcionista gyakorlata miatt kényszerült pótvámokat bevezetni, de továbbra is azon az állásponton van, hogy a két ország számára az egyetlen helyes döntés az együttműködés lenne, mert csak ezen keresztül tudnának mindkét fél számára előnyös irányba haladni. A Washington által legutóbb bejelentett bütetővámok kapcsán rámutatnak: azok csak még inkább elmérgesítik a két ország közötti kereskedelmi konfliktust, ártanak Kínának, az Egyesült Államoknak és a többi ország érdekeinek, valamint veszélyeztetik a többoldalú kereskedelmi rendszert és a szabadkereskedelem elvét.

Donald Trump augusztus 1-jén még azt jelentette be, hogy az összes, a korábbi büntetővámok által nem sújtott, mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai termékre pótvámokat vezetnek be szeptember 1-jén, de az amerikai kormány a múlt héten enyhített a szigoron, és bizonyos kínai termékek esetében elengedte a pótvámok bevezetését, míg egy sor más árucikk esetében december 15-re halasztotta a büntetővámok hatályba lépését.

A kereskedelmi tárgyalások legújabb fordulója a két fél legutóbbi nyilatkozatai alapján szeptemberben, az Egyesült Államokban esedékes - írta az MTI.