Az általános megállapítások egyik legfontosabbika, hogy az EU-tagságra pályázó országokban "meg kell erősíteni a demokratikus intézményeket, és befogadóbb jellegűvé kell tenni a demokratikus folyamatokat". Mind a Nyugat-Balkán országaiban, mind Törökországban olyan reformokat kell megvalósítani, amelyek biztosítják a véleménynyilvánítás szabadságának érvényesülését, valamint a kisebbségekhez tartozó személyek - beleértve a romák - jogait.

Montenegróval tavaly júniusban kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, és a 35 témafejezet közül eddig kettőt sikerült eredményesen lezárni.

Szerbiával kapcsolatban az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény közölte, hogy "legkésőbb jövő januárban" tartják meg az első csatlakozási kormányközi értekezletet, miután a tagállamok kormányait megjelenítő Tanács elfogadja az Európai Bizottság által idén júliusban előterjesztett tárgyalási keretjavaslatot. Szerbia átvilágítása - az EU-tagságra való érettség szempontjából - szeptemberben megkezdődött, a stabilizációs és társulási megállapodás pedig szeptember elsején hatályba lépett.

Macedóniával az akadályozza mindeddig a tárgyaláskezdést, hogy az EU-tag Görögország, amelynek szintén van egy Macedónia nevű tartománya - történelemértelmezési okokra hivatkozva - nem hajlandó elfogadni ezen a néven az egykori jugoszláv tagköztársaságot.

Albániában a júniusi parlamenti választásokat összességében rendben sikerült lebonyolítani - állapította meg az Európai Bizottság, és erre alapozva is indítványozta a tagjelölti jogállás megadását, azzal, hogy a tényleges tárgyaláskezdéshez további eredményeket kell elérni a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban, a jogállamiság megerősítése érdekében.

Bosznia-Hercegovina eredményei mindmáig elmaradnak a várakozásoktól. Koszovóval hamarosan megkezdődnek a stabilizációs és társulási megállapodás megkötését célzó tárgyalások. Törökország 1987-ben adta be EU-csatlakozási kérelmét, de eddig csak 13 fejezetet sikerült megnyitni, és mindössze egyet lezárni. Izland idén májusban felfüggesztette a csatlakozási tárgyalásokat.