A rakétát dél-Pjongan tartományból lőtték fel, nem tudni, hova csapódott, de vélhető, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a mostani is egy tesztpéldány volt - olvasható a portál cikkében.

Szöul precíziós rakétacsapásokat hajtott végre gyakorló célpontok ellen válaszcsapásként.

A Pentagon szerint az interkontinentális ballisztikus rakétát Észak-Koreából indították, és az hozzávetőleg 1000 kilométert repülve csapódott a tengerbe, az Egyesült Államokat és szövetségeseit nem fenyegette veszély.

Japán, amely felett a legutóbbi észak-koreai rakéta átrepült, határozottan tiltakozott a kilövés miatt.

Reagált a NATO

A NATO és az EU határozottan elítélte az Észak-Korea által helyi idő szerint szerdára virradóra végrehajtott újabb ballisztikus rakétakísérletet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az MTI híre szerint  kiemelte: Phenjan a lépéssel ismételten megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat, veszélyeztetve a térség és a világ biztonságát.

A katonai szövetség vezetője újfent óva intette Észak-Koreát a további provokációktól, illetve az ország atom- és rakétaprogramjának beszüntetését és a párbeszéd felújítását sürgette.

Az Európai Unió külügyi szolgálata elfogadhatatlannak nevezte a történteket, amelyekkel Phenjan megsértette nemzetközi kötelezettségeit.

A brüsszeli közleményben "súlyos provokációnak", "komoly fenyegetésnek" minősítették a lépést, továbbá hangsúlyozták, hogy "azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul" be kell szüntetnie a rezsimnek a kísérleti atomrobbantásokat és a rakétateszteket.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt egy-egy ballisztikus rakétát Japán felett, amelyek a Csendes-óceánba csapódtak, majd ugyancsak szeptemberben egy kísérleti atomrobbantást is végrehajtott.

Címlapkép forrása: AFP/South Korea OUT