Újabb bankok kerülhetnek bajba

Újabb görög és spanyol bankok kérhetnek állami hitelt - mondta Almunia versenyügyi biztos.
NAPI, 2010. június 18. péntek, 13:29
Fotó:

A bankközi hitelezés költségeinek növekedésével újabb bankok megmentésére kényszerülhetnek az euróövezeti államok - vélekedett pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) adott nyilatkozatában Joaquín Almunia.

Az uniós versenyügyi biztos szerint néhány bank, elsősorban görög és spanyol pénzintézetek valószínűleg állami hitelt kérnek. Almunia nem nevezett meg konkrét intézeteket.

A pénzügyi válság 2008 szeptemberi nyitánya óta az Európai Bizottság legalább 4,13 milliárd eurót hagyott jóvá feltőkésítésekre és egyéb intézkedésekre.

Almunia azt is elmondta, hogy Görögország valószínűleg újabb állami mentőcsomagot hagy jóvá bankjai számára, annál is inkább, mivel az országnak megszavazott euróövezeti hitelt részben ezért kapta Athén.

A FAZ szerint Almunia cáfolta, hogy Spanyolország is szeretne részesülni az euróövezeti stabilitási csomagból, mondván, hogy Madrid saját bankmentő csomagja elegendő a nehézséggel küzdő kisebb pénzintézetek megmentésére.

Az "életképtelen" bankokról Almunia azt mondta, azok a rendszert gyengítik, így nem kell őket állami segítséggel életben tartani, hiszen ezt a hibát követte el Japán is a kilencvenes évek során.

Az EU tagállamaiban most a károk helyreállítása zajlik, az azonban tarthatatlan, hogy három évvel a válság kirobbanása után sem sikerült konkrét eredményeket felmutatni a sokszor sürgetett EU-s pénzpiaci felügyelettel kapcsolatban - kritizált Almunia.

HOZZÁSZÓLÁSOK