Újabb bombát robbantottak az oroszok

Oroszország el fogja ismerni az oroszbarát szeparatisták kezén lévő kelet-ukrajnai területeken tartandó hét végi választások eredményét - jelentette be az orosz külügyminiszter. Ezzel nemzetközi jogi szintre emelkedik az Ukrajnában kialakult politikai káosz.
Napi.hu, 2014. október 28. kedd, 12:25

Oroszország el fogja ismerni azoknak a választásoknak az eredményét, amelyet az oroszbarát szeparatista felkelők ellenőrzése alatt lévő területeken tartanak a hét végén - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter az Izvesztyijának adott interjújában. A donyecki és luhanszki régióban lévő területeket uraló elszakadáspárti erők önkényesen kikiáltott "népköztársaságaik" vezetőit akarják megválasztatni a néppel.

A szeparatisták a múlt heti ukrán parlamenti választások idején lehetetlenné tették a szavazást azokban a szavazókörzetekben, amelyek az birtokukban lévő területeken vannak, mert nem ismerik el az ukrán állam fennhatóságát. Lavrov ezzel nem foglalkozott, csak azt kötötte ki a jövő heti választási eredmények elismerésének feltételeként, hogy a voksolás szabad legyen és senki se próbálja meg megakadályozni azt kívülről. Ugyanakkor tartózkodott attól, hogy állást foglaljon az oroszbarát csoportok törekvésével, Kelet-Ukrajna egy részének elszakadásával kapcsolatban.

Tesznek rá

Ehelyett a múlt hónapban a fehéroroszországi Minszkben tartott orosz-ukrán béketárgyaláson létrejött megállapodásra hivatkozott. Ez lehetővé teszi a szeparatista régióknak, hogy "helyi választást" tartsanak, amelyen "ideiglenes" önkormányzatokat választhatnak. Ezek a testületek a területek új "különleges státusáról" szóló törvény keretei közt tevékenykedhetnek.

A gond az, hogy a szeparatisták magasról tesznek erre a megfogalmazásra, ragaszkodnak ahhoz, hogy régióik teljesen függetlenné váljanak Ukrajnától. A minszki megállapodásban szereplő speciális státust biztosító törvény nem érdekel bennünket, mert azt egy másik ország elnöke írta alá - idézte a TASZ orosz hírügynökség Olekszandr Zaharcsenkót, a donyecki szeparatisták egyik vezetőjét, aki maga is aláírta a békepaktumot. Zaharcsenko ez idegen ország államfője alatt Ukrajna elnökét értette.

Jogi csűrcsavar

Elkötelezettek vagyunk a függetlenség mellett. Az az álláspontunk, hogy a területünket illegálisan szállták meg - tette világossá, hogyan viszonyulnak az ukrán államhoz. A képlet tehát a következő. Az ukránok önkormányzatoknak fogják tekinteni a létrejövő testületeket, amelyek a szapartisták szerint "népköztársaságaik" választott törvényhozásai. Az oroszok meg anélkül ismerik el ezeket a szeparatista térségek képviselőjének, hogy állást foglalnának státusukról. A helyzet illik abba a politikai-jogi káoszba, amelyről Vlagymir Putyin orosz elnök beszélt a múlt hét végén.

Moszkva elismerte a múlt heti ukrajnai parlamenti választások eredményét is, miután azon igen szerény támogatást, mindössze néhány egyéni képviselői helyet tudott szerezni a szélsőjobboldal. A hivatalos orosz politika eddig azzal támadta az ukrán változásokat, hogy azokat újfasiszta politikai erők irányítják. Lavrov csak annyit jegyzett meg a szavazással kapcsolatban, hogy az is aggasztja az orosz vezetést, ha néhány radikális jobboldali politikus jelen van a kijevi parlamentben.

Putyin: már "csak" 83 százalék

Némileg puhítja az orosz álláspontot az is, hogy erodálódni látszik a Krím félsziget elszakítását követő eufória. Igénybe veszi az emberek tűrőképességét az ukrán válság elmocsarasodása és a rubel gyengülése, amit az uniós és amerikai szankciók okoznak. Ez már Vlagymir Putyin államfő népszerűségi mutatóján is meglátszik.

A Moscow Times idézi a független Levada Center közvélemény-kutató intézet adatait, amelyek szerint szeptemberben a választásra jogosultak 49 százaléka választotta volna újra Putyint államfővé. Augusztusban még 57 százalék volt ez az arány. A biztos pártválasztók körében 87 százalékról 83 százalékra mérséklődött az elnök támogatottsága.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2014.10.29 16:19

@MLB2014: Bocs, de nem látom tsz-elnök (alias new yorki) beírásait.
Na nem nagy baj, persze, csak nehogy rám fogja megint, hogy kimoderáltattam vagy kitiltattam!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2014.10.28 20:30

@tsz-elnok: Látom olvasod más cikkekhez fűzött beírásaimat is. Ez kedves...
Az USA-t pont azért fogja elküldeni melegebb éghajlatra Putyin, mivel ugyanaz a forgatókönyv fog lejátszódni Kelet-Ukrajnában most, mint 2008-ban Koszovóban történt.
Lesz egy választás, amit megnyernek a szakadárok, megalapítják a saját parlamentjüket, majd kiállítják a függetlenségi nyilatkozatukat.
Ezt pedig Koszovóra való hivatkozással el fogják ismerni az oroszok, illetve még jó pár állam.
És Putyin csak ennyit fog mondani Obamának: látod, látod amit meg tudott csinálni Bush 2008-ban, azt már én is meg tudom tenni 2014-ben.

Aztán majd az ENSZ biztonsági tanácsában elrágódnak ezen a gumicsonton, ahogyan Koszovón is rágódnak már pár éve.

Hogy miért és miben erősebbek az oroszok most? Hát például ebben. Ezt már ők is meg tudják csinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tsz-elnok, 2014.10.28 18:59

@Borisz1106: Hat csak feljel. Az nem art. A ruszkik sokkal erosebbek mint 15-20 eve??? Szeden lenne ha nem ugy lenne annyi olajbevetel mellett. De minden relativ. A raketaikat orokoltek. Amellett mi az amiben olyan "felelmetesen" erosek??? Mint a torolt hozzaszolasban irtam ma gazdasagilag lehet egy orszagot tonkretenni. Mint oly hetyken irtad "Putyin majd elkuldi az USA-t a busba". Varjuk ki a veget Borisz Boriszovics. Csak nem adtal fel egy kicsit a hetykesegbol az elmult 2 oraban? Jott nemi kijozanosodas???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2014.10.28 18:43

@tsz-elnok: Nincs neked kicsit üldözési mániád? Már másodszor vádolsz meg azzal, hogy letiltattam valamilyen ostoba böfögésedet. Én nem kértem moderációt eddig sem senkire és ezután sem fogok.

Ahogyan már korábban is írtam neked - csak valahogyan elfelejted mindig - semmi közöm az oroszokhoz illetve a szláv népekhez (ne tévesszen meg a nevem).
És igen, én veled ellentétben nagyon nem örülök ennek a helyzetnek. Inkább azt mondom, hogy fosok, félek tőle mi lesz belőle a végén. Pontosan azért, mivel az oroszok sokkal erősebbek már, mint 15-20 éve voltak és az USA sokkal gyengébb lett ezalatt a 15-20 év alatt. Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tsz-elnok, 2014.10.28 16:43

@Borisz1106: Eloszor is nem iszok semmi tomeny italt, bort is csak nagyobb alkalmakkor. Ami a jo "bevetelt" illeti meseld azt a ruszkik 98-99%-ak akik csak rubelban kapjak a penzuket es kuszkodnek a gyorsan emelkedo, rovidesen szarnyalo inflacioval.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html