Újabb borzalmas figyelmeztetés Észak-Koreával kapcsolatban

Egy az USA kongresszusának készült jelentés szerint Észak-Korea egy elektromágneses csapással és sugárfertőzéssel az amerikai lakosság kilenctizedét elpusztíthatja. Az élénk fantáziával megáldott szakértők szerint a sztálinista rezsim ballonnal is eljuttathatja az atomtöltetet az ország fölé.
Komócsin Sándor, 2017. október 25. szerda, 18:18
Fotó: AFP

Észak-Korea képes az USA elektromos rendszerének és élelmiszer-ellátásnak tönkre tételére egy úgynevezett elektromágneses impulzussal (EMP), amelyet egy az célpont felett felrobbantott atombombával idézhet elő - állítja egy szakértői jelentés, amelyet az amerikai kongresszusnak készítettek. A dokumentumot a Business Insider idézi.

Az EMP-vel gyors, erőteljes, láthatatlan elektromágneses sugárzással áraszthatnak el egy több száz vagy több ezek kilométer átmérőjű területet. Hatására működésképtelenné válnak az elektromos hálózatok és eszközök, köztük a telefonvonalak, amelyek segítségével az USA gazdasági-politikai életét irányítják.

Szörnyűség és rettenet

Miután óriási területet érintő akcióról van szó, nincs szükség a pontos célzásra, amely még egy hagyományos atomcsapásnál sem mellékes szempont - folytatódik a meglehetősen fenyegető címmel ellátott (North Korea Nuclear EMP Attack: An Existential Threat) jelentés.

Az elektronikus eszközök között működésképtelenné válnának a légiirányítás berendezései is, ami közvetlen életveszélyt okozna félmillió embernek, ugyanis az USA-ban minden pillanatban átlagosan ennyien tartózkodnak a levegőben lévő utasszállító repülőgépek fedélzetén - mondta el a Forbesnak Peter Vincent Pry, korábbi CIA-elemző, a dokumentum egyik szerzője.

Szerinte az atomcsapást követő egyéb sugárzás megfertőzné az USA élelmiszerkészleteit, aminek következtében a lakosság 90 százaléka egy éven belül meghalna.

Ugyan már, kérem

Más szakértők erősen kételkednek abban, hogy Észak-Korea végre tudna hajtani egy ilyen meglehetősen nagy technikai tudást feltételező katonai csapát. A sztálinista rezsim tanulmányozásával foglalkozó Jeffrey Lewis elemző például hét másodpercen át nevetett, amikor megkérdezték tőle: képes-e a gengszter állam egy ERM-támadás kivitelezésére.

Kétséges ébreszt a jelentés hitelességével kapcsolatban, hogy az USA védelmi minisztériuma a múlt hónapban megvonta a támogatást attól a bizottságtól, amelyet Pry vezet. Ugyanakkor a jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy a hírszerzés korábban is alulbecsülte az Észak-Korea jelentette veszélyt.

Mindenben tévedtek

Pry számos példát sorol, amelyek esetén tévedett a hírszerzés. Nem jelezték előre a gengszter állam nagy hatótávolságú rakétáinak elkészültét, továbbá pontatlanul határozták meg atomfegyvereinek számát, rosszul mérték fel képességét a nukleáris eszközök lekicsinyítésére, illetve a hidrogénbomba előállítására.

Minden - lebecsült - veszély közül azonban az ERM-csapás a legrémesebb fenyegetés, egyebek mellett azért, mert az ezt végrehajtó bombát rövid hatótávolságú hordozóeszközzel is az USA fölé juttathatnák. Egy teherhajóról vagy tengeralattjáróról egy kisebb rakétával vagy ballonnal is útjára indíthatják a végítéletet elhozó fegyvert - véli az élénk képzelőerővel megáldott szakértő. Sőt, szerinte egy észak-koreai műhold segítségével akár holnap ERM-támadást intézhetnek az USA ellen.

A múlt hónapban a gengszter állam interkontinentális hidrogénbomba-támadással és ERM-csapással fenyegette az USA-t. A hét elején Onodera Icunori japán védelmi miniszter arra figyelmeztette egyesült államokbeli és dél-koreai kollégáját, hogy az Észak-Korea jelentette veszély soha nem látott nagyságúvá, kritikussá vált és azonnali választ igényel.

(A nyitókép forrása: AFP)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.10.26 09:09

Trump egy ostoba bunkó, azok a "szakértői" is. Orbán kedvelt amerikai elnöke lement a magyar jobberek szintjére. Majom trumpisták városi legendákat tupíroznak.
Az ilyen jelentésekkel segget kell törülni.
És még csodálkozunk, hogy Magyarország tele van hiszékeny húgyagyú ostobákkal?
Ez egész egy faxság. Úgy kell Amerikának, hogy ilyen balfasz az elnököt választottak.

A realitás az, hogy jelentésnek semmilyen valós alapja nincsen. egy sci-fiction regénybe való az egész, de még ott is meredek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2017.10.26 07:54

Aha. A "sugárfertőző" bombát ballonnal juttatná el. A jueszéj honi légvédelme meg a felderítő műholdakat kikapcsolja és elmegy hajcsikálni. Meg a buggyant agyukat az ilyenen agyalóknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2017.10.26 07:19

Könyörgöm !
Valaki árulja el nekem mi a sugárfertőzés!
Baktérium? Vírus? Vagy valami új életforma?
Szennyezésről már hallottam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.10.25 19:30

A rettegés korában élünk. Ma Észak-Korea, tegnap Szíria, Magyarország, Lengyelország, Oroszország, tegnapelőtt Irak, holnap ,,, Kína(?) lesz porondon. Sötét, rettegést sugárzó szólamaik soha nem bizonyítottak, ám mindig akadnak komócsinok, akik közvetítik eme sületlen agyszüleményeket a történelem végén, a virágzó, békés, soha el nem múló liberális demokráciákban.

Kinek, kiknek az érdeke a rettegés fenntartása, netán hisztériává fokozása?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.10.25 19:07

@Warlock: Ha nem nyomnák a folyamatos fenyegetéseket, zsarolásokat, akkor az ő dolguk lenne hogyan halnak éhen, vagy mikor fogják felkoncolni a hörcsögképűt vagy valamelyik leszármazottját a jövőben, de így azért már nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html