A Mediapart nevű online hírügynökség tulajdonába került egy felvétel, amin egy ismeretlen személy arról győzködi Liliane Bettencourt-t, a L'Oreal legnagyobb részvényesét és a világ tizenhetedik leggazdagabb emberét, hogy tegyen politikai felajánlásokat, mert "barátokra van szüksége". 

A francia média birtokába került felvételen továbbá az is hallható, hogy az eddig azonosítatlan "jóakaró" Bettencourt adókerülési tanácsokat ad. A Mediapart szerint a felvétel könnyen összeköthető lehet Nicolas Sarkozy francia elnökkel és Eric Woerth munkaügyi miniszterrel. A fellebbviteli bíróság ezen a héten dönt arról, hogy engedélyt ad-e a felvétel nyilvánossá tételére.

A Mediapart tudósítása szerint Bettencourt tavaly 30 millió eurós adóvisszatérítésben részesült a Sarkozy által bevezetett új adószabályok alapján; a visszatérítésre Woerth adott felhatalmazást, aki akkor még a francia adóhatóság fejeként tevékenykedett, s felesége a L'Oreal-örökös pénzügyi tanácsadója volt.

Francois Baroin pénzügyminiszter, és elődje, Woerth pénteki közleményükben hangsúlyozzák: a visszatérítés minden szempontból törvényes volt. Pénzügyminisztériumi felügyelők összeférhetetlenségi vizsgálatot indítanak Woerth ellen: a munkaügyi miniszter egyrészt korábban az adóhatóság vezetője volt, másrészt a felesége Bettencourt pénzügyi tanácsadójaként dolgozott.

Az események nyomán a szocialista ellenzék lemondásra szólította fel a volt pénzügyminisztert. Ráadásul a lakosság is kritikusnak tartja a botrányt: a Le Parisien felmérése szerint a megkérdezettek 56 százaléka komolynak tartja az ügyet.

Ez a felvétel egy újabb botrányt válthat ki a tegnapi után: Sarkozy egy államtitkárát és egy miniszterét menesztette, miután kiderült, hogy közpénzen vásároltak 12 ezer euró értékben szivart és 116,5 ezer euróért béreltek egy magánrepülőt.