A sina.com hírportál beszámolója szerint az eset a 2008-as szecsuáni földrengés idejéig nyúlik vissza. A csaknem 90 ezer halálos áldozattal és rendkívüli pusztítással járó szerencsétlenség után 100 kínai művész összesen 84,7 millió jüan (3,16 milliárd forint) adományt ajánlott fel, hogy abból a jótékonysági szervezet közreműködésével művészeti iskolát építsenek a természeti katasztrófa sújtotta területen. A projekt azonban az azóta eltelt öt év alatt sem valósult meg - mutatott rá az egyik adakozó művész a múlt héten a Sina mikroblogon. Mint ezek után kiderült, a pénzt a kínai vöröskereszt egy másik projektjébe "csatornázta át", s abból építkezéseket, közösségi fejlesztő, valamint megélhetési programokat és más szolgáltatásokat finanszírozott. Mindezt azonban a donorok megkérdezése és jóváhagyása nélkül. A szervezet tagadja, hogy visszaélt volna az összeggel, a héten pedig hivatalosan is bocsánatot kért "az adományozókkal szembeni elégtelen bánásmód és kommunikáció" miatt. Azt is megígérte, hogy a jövőben javítani fog munkájának színvonalán.

A kelet-ázsiai ország egykor legnagyobb és legmegbízhatóbbnak tartott jótékonysági platformjának hírnevét az elmúlt években számos hangos botrány tépázta meg. A szecsuáni földrengés után beérkezett adományok elköltésének megkérdőjelezhetősége mellett a szervezet az elmúlt években számos más esetben is az újságok címlapjára került, így többek közt az adományokból finanszírozott költséges bankettek, az alkalmazottak által abból vásárolt luxuscikkek miatt. Két évvel ezelőtt komoly szabálytalanságokat találtak az éves költségvetésében, s kiderült: egy évtizede villákat tart fenn a fővárosban, munkatársainak kikapcsolódására.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb országos botránya szintén a kínai vöröskereszthez köthető: egy 20 éves, magát Kuo Mejmej Babynek nevező, a kínai mikroblogokon autóival és luxuscikkeivel feltűnni igyekvő lányról derült ki, hogy ő maga és az őt a fenti ajándékokkal elhalmozó barátja is a szervezethez köthető. A botrányok hatására a vöröskereszthez beérkező adományok értéke mindössze egy év alatt 60 százalékkal esett vissza, s bár a szervezet fokozott átláthatóságot ígért, a bizalmat továbbra sem sikerült teljes mértékben helyreállítania. Hogy helyzetén javítson, a héten a Kuo Mejmej-ügy felülvizsgálatát ígérték. Ez május végén várható, ugyanakkor kérdéses, mennyire tud majd hozzájárulni a bizalom fokozásához.