Újabb botrány érik Brüsszelben

Nem garantált, hogy az Európai Parlament elfogadja a brit jelöltet az Európai Bizottságba, ha London az uniós integrációval szemben állást foglaló politikust küld a brüsszeli testületbe - mondta szerdán az EP elnöke egy német rádióinterjúban azzal kapcsolatban, hogy a brit kormány a Lordok Háza euroszkeptikus beállítottságú elnökét jelöli a bizottságba.
MTI, 2014. július 16. szerda, 18:48
Fotó: Napi.hu

Az EP német szociáldemokrata elnöke, Martin Schulz a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak adott interjúban elképzelhetetlennek nevezte, hogy az EP elfogadja Jonathan Hill jelölését az Európai Bizottságba, amennyiben a brit törvényhozás felsőházának jelenlegi vezetője "radikálisan EU-ellenes nézeteket vall".

Az Európai Bizottság összeállításának első szakaszában a tagállami kormányok és a testület kedden megválasztott elnöke, Jean-Claude Juncker jut szerephez, hiszen a kormányok személyi javaslatot tesznek az országukra jutó bizottsági hely betöltésére, Juncker pedig elosztja a tárcákat a jelöltek között.

A második szakaszban viszont a biztosjelölteknek az EP szakbizottságai előtt kell bizonyítaniuk rátermettségüket, és végül az EP hozzájárulása kell ahhoz, hogy az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye munkához láthasson.
Ezzel kapcsolatban Martin Schulz hangsúlyozta, hogy az EP "előítéletek nélkül" viszonyul majd Jonathan Hillhez, de a brit biztosjelöltnek is előítéletek nélkül kell viszonyulnia az EP-hez és az EU-hoz, hogy megszerezhesse a parlament többségének támogatását.

A következő Európai Bizottság parlamenti támogatásának egy további feltétele a nők arányának emelése - jegyezte meg Martin Schulz.

A jelenlegi állás szerint a tagállamok csupán három nőt jelölnek a bizottságba, ami elfogadhatatlanul alacsony arány - emelte ki az EP elnöke, aki szerint "egész biztosan nem kap többséget az EP-ben egy olyan 28 tagú testület, amelyben csak három nő van".

Ezért "a tagállami kormányfők jobban tennék, ha nem csak férfiakat jelölnének" - mondta Martin Schulz.
A José Manuel Barroso vezette, jelenleg még hivatalban levő bizottságnak kilenc női tagja van.

HOZZÁSZÓLÁSOK