Újabb botrány: összeomlóban van a brit kormány (frissített)

Theresa May brit miniszterelnök egy héten belül a második kormányválsággal nézhet szembe, miután várhatóan újabb miniszterét lesz kénytelen felmenteni. Ennek kapcsán tovább erősödnek a találgatások arról, meddig tűrik még a toryk kormányuk és kormányfőjük vergődését. Időközben érkezett a hír, hogy Priti Patel, a brit kormány nemzetközi fejlesztési minisztere valóban lemondott.
Komócsin Sándor, 2017. november 8. szerda, 19:04
Fotó: AFP

Theresa May brit miniszterelnök kénytelen egy héten belül második minisztere menesztését mérlegelni (a miniszter időközben lemondott), ami tovább gyengíti helyzetét a brexitről folyó EU-brit válási tárgyalások kellős közepén - írja a Bloomberg. Várakozások szerint mennie kell Priti Patel nemzetközi miniszternek, mert a nyáron, illetve az ősz elején főnöke háta mögött tárgyalt Izraelben.

A lehetőséget nem cáfolta a kormány sajtóirodája. Az ügy végére azért nem került eddig pont, mert a miniszter Afrikában tartózkodik hivatalos úton, ezért Maynek nem volt módja a szőnyeg szélére állítani. Ha Patelnek távoznia kell, akkor Michael Fallon védelmi miniszter lábnyomába léphet, aki a napokban mondott le egy szexuális zaklatási ügy miatt. Fallont a miniszterelnök közeli szövetségesének tartották.

Titkos kapcsolat

Patelnek el kell számolnia titkos kapcsolatáról Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és más vezető ottani politikusokkal. A miniszter a hét elején elismerte, hogy May háta mögött tárgyalt például arról, hogy brit segélyforrásokból támogassák az izraeli hadsereg erőfeszítéseit a szíriai menekültek ellátására a Golán-fennsíkon.

Leszámítva, hogy erről nem tájékoztatta főnökét, illetve az egyéb diplomáciai bonyodalmakat, meg kell jegyezni, hogy Nagy-Britannia nem ismeri el a térség izraeli megszállását. James Slack, a miniszterelnök szóvivője újságíróknak elismerte, hogy May a sajtóból értesül minisztere magánakciójáról. Később kiderült, hogy Patel két további találkozón is részt vett szeptemberben izraeli kormánytisztviselőkkel.

Dominók

A szakértők egy része úgy véli, hogy az újabb botrány a kormány körül további bizonyítékot szolgáltat a miniszterelnök gyengeségére. Az elmúlt időszakban egymást érték az ország első számú politikai vezetőjének kompetenciáját megkérdőjelező ügyek, elsősorban a brexittárgyalások elakadása miatt. Ha további dominók dőlnek el a kormányban, akkor előbb-utóbb ő is sorra kerülhet, hiszen végül is ő áll sor végén.

Az egymást követő kellemetlen ügyeknek destabilizáló hatásuk van, ami erősíteni fogja azokat a spekulációkat, amelyek szerint Maynek hamarosan le kell mondania - írta ügyfeleinek Mujtaba Rahman, az Eurasia Group tanácsadó cég elemzője.

Szerinte az lehet az utolsó csepp a pohárban, ha nem tudja kezébe venni az irányítást a legújabb válság után, ezért a konzervatív parlamenti képviselők úgy látják, hogy képtelen visszaszerezni azt a befolyást, amely nélkül egy miniszterelnök nem tudja jól végezni a munkáját. A brexittel kapcsolatos EU-brit tárgyalások a hét második felében folytatódnak.

A nyitókép forrása: Daniel Leal-Olivas, AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.11.09 14:34

en nem engednem meguszni a mostani szart neki. meg legalabb egy fel evig szenvedjen csak a kormanyaval, nezzek meg es jegyezzek meg jol az emberek, hogy mifele jeloltekre adtak a voksukat. ha jovo nyaron mondatnak le, mert sehol sem tart a brexit, akkor bizony annak a statusanak a fenyeben mondani kell valamit. marpedig szerintem a 2 ev sem volt elegendo a targyalasokhoz, a fennmarado idoszeletben komoly dologkat mar nem lehet elintezni. en meg varnek a kormanybuktatassal, megbuktatjak ezek magukat is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.11.09 08:58

@na4:
Erős független.....
Ez Orbán álma, hogy megint jól elverjék Magyarországot!
Minket az EU oltalmaz, nélküle még a britek sem boldogulnak, mi meg?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.11.09 07:18

Megy a huhogás, hahaha. Majd lesz helyette másik. May nem fogja feladni. Egy erős, független GB-t épít. Mindent bele !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.11.08 19:59

"May háta mögött tárgyalt", tehát "a kormányfő vergődik".

Érthető a liberálbolsevik logika, ugye?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html