Theresa May brit miniszterelnök kénytelen egy héten belül második minisztere menesztését mérlegelni (a miniszter időközben lemondott), ami tovább gyengíti helyzetét a brexitről folyó EU-brit válási tárgyalások kellős közepén - írja a Bloomberg. Várakozások szerint mennie kell Priti Patel nemzetközi miniszternek, mert a nyáron, illetve az ősz elején főnöke háta mögött tárgyalt Izraelben.

A lehetőséget nem cáfolta a kormány sajtóirodája. Az ügy végére azért nem került eddig pont, mert a miniszter Afrikában tartózkodik hivatalos úton, ezért Maynek nem volt módja a szőnyeg szélére állítani. Ha Patelnek távoznia kell, akkor Michael Fallon védelmi miniszter lábnyomába léphet, aki a napokban mondott le egy szexuális zaklatási ügy miatt. Fallont a miniszterelnök közeli szövetségesének tartották.

Titkos kapcsolat

Patelnek el kell számolnia titkos kapcsolatáról Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és más vezető ottani politikusokkal. A miniszter a hét elején elismerte, hogy May háta mögött tárgyalt például arról, hogy brit segélyforrásokból támogassák az izraeli hadsereg erőfeszítéseit a szíriai menekültek ellátására a Golán-fennsíkon.

Leszámítva, hogy erről nem tájékoztatta főnökét, illetve az egyéb diplomáciai bonyodalmakat, meg kell jegyezni, hogy Nagy-Britannia nem ismeri el a térség izraeli megszállását. James Slack, a miniszterelnök szóvivője újságíróknak elismerte, hogy May a sajtóból értesül minisztere magánakciójáról. Később kiderült, hogy Patel két további találkozón is részt vett szeptemberben izraeli kormánytisztviselőkkel.

Dominók

A szakértők egy része úgy véli, hogy az újabb botrány a kormány körül további bizonyítékot szolgáltat a miniszterelnök gyengeségére. Az elmúlt időszakban egymást érték az ország első számú politikai vezetőjének kompetenciáját megkérdőjelező ügyek, elsősorban a brexittárgyalások elakadása miatt. Ha további dominók dőlnek el a kormányban, akkor előbb-utóbb ő is sorra kerülhet, hiszen végül is ő áll sor végén.

Az egymást követő kellemetlen ügyeknek destabilizáló hatásuk van, ami erősíteni fogja azokat a spekulációkat, amelyek szerint Maynek hamarosan le kell mondania - írta ügyfeleinek Mujtaba Rahman, az Eurasia Group tanácsadó cég elemzője.

Szerinte az lehet az utolsó csepp a pohárban, ha nem tudja kezébe venni az irányítást a legújabb válság után, ezért a konzervatív parlamenti képviselők úgy látják, hogy képtelen visszaszerezni azt a befolyást, amely nélkül egy miniszterelnök nem tudja jól végezni a munkáját. A brexittel kapcsolatos EU-brit tárgyalások a hét második felében folytatódnak.

A nyitókép forrása: Daniel Leal-Olivas, AFP