Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két jelentős donor, aki több tízezer dollárral támogatta Donald Trump kampányát, visszaköveteli a pénzét az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltjétől - írta az NBC News. A sajtóorgánum egy olyan pénzgyűjtőtől (blundler) szerezte az információt, aki évtizedek óta igyekszik pénzt felhajtani a republikánusoknak.

Az USA-ban az elnökválasztások idején sokan vállalkoznak arra, hogy saját ismeretségi-kapcsolati körükben forrásokat összegyűjtsenek a számukra kedves jelöltnek.

Visszataszító

Nem tudom eléggé hangsúlyozni csalódottságomat a Mr. Trump körüli ügyek láttán - fogalmazott az egyik támogató, aki minden tisztelete ellenére kéri vissza a pénzét. A másik donor megalázva érzi magát a hét végén megjelent videó miatt, amelyen Trump durva megjegyzéseket tesz a nőkre. Ő egyszerűbben indokol: nem hajlandó támogatni egy szexista férfit.

Trump kampánystábja az NBC News kérdésére az üggyel kapcsolatban azt a választ adta, hogy nem tud olyasmiről, hogy támogatók visszakérték volna a pénzüket.

Elege van

Ugyanakkor magának a pénzgyűjtőnek is elege van a republikánus jelöltből. Az illető egymillió dollárt gereblyézett össze, ám jelezte a Trump Victory pénzalap vezetőinek, hogy köszöni szépen, de kiszáll a játékból. Mint mondja, a súlyos szavakat tartalmazó videó megjelenése óta aludni sem tud rendesen.

Trumpnak eddig is gondjai voltak azzal, hogy megszerezze a republikánusok legismertebb pénzügyi támogatásának segítségét, mert felkészületlensége és stílusa miatt sok magát konzervatívnak tartó ember méltatlannak tartja a párt képviseletére.

Ugyanakkor botrányos megjegyzéseinek és szokatlan stílusának köszönhetően ingyen is bekerül a médiába, így kevesebbet kell reklámra költenie, mit egy hagyományos elnökjelöltnek.

Mi lesz a választás után?

Eközben az elemzők már azt próbálják kitalálni, milyen hatása lesz a Trump-jelenségnek a republikánus pártra és az amerikai demokráciára - derül ki a CNN cikkéből.

A párton kívüli politikus viselkedése nyomán az elmúlt napokban szétszakadni látszott a republikánus párt. Az egyik oldalon az ingatlanmágnás áll, a másikon Paul Ryan, a képviselőház elnöke, a legmagasabb választott tisztségben lévő republikánus politikus.

Két tábor egy táborban

Trump kőkeményen szembe fordult a pártelittel, miután annak számos tagja megvonta tőle a bizalmát a durva videó nyilvánosságra kerülése után. Egyes vezetők kitartanak mellette, főként azért, mert masszív, tízmilliós rajongóbázist gyűjtött, amely csak akkor hajlandó támogatni a republikánusok kongresszusi jelöltjeit, ha azok rajongásuk tárgya mellett állnak.

Ryan, aki négy éve Mitt Romney republikánus elnökjelölt alelnökjelöltje volt, teljes tekintélyével a mögé a koncepció mögé állt, amely szerint a választásig hátra lévő bő három hétben a párt erőforrásait a képviselőházi és szenátusi helyekért harcoló republikánusok támogatására kell fordítani.

Azt feltételezi ugyanis, hogy Trump úgyis veszít, így a párt a kongresszusi többségre támaszkodva lehet ellensúlya az elnökké váló demokrata Hillary Clintonnak.

Hátsó gondolat

Trump támadása a republikánus elit ellen aligha segíti elnökké válását, mivel ezzel szembe fordítja magával a mérsékelt konzervatív szavazókat és az ingadozókat is, akik azt látják, hogy egy széthullóban lévő politikai erő kéri a szavazatukat. Ugyanakkor ezzel bosszút állhat a vele szembe forduló politikusokon, továbbá megágyazhat annak, hogy a vereségéért az "árulásukat" okolja.

Ez azonban messzebb ható következményekkel járhat a republikánus pártra és az amerikai politikai rendszer egészére nézve is. Trump olyan mélyen gyökerező társadalmi mozgalmat hozott össze, amelyet egyetlen republikánus politikus sem tudott előtte kialakítani.

Ha ez a tömeg a pártelit ellen fordul jelöltjük választási kudarca miatt, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Van olyan Trumpot támogató republikánus vezető, aki szerint máris folyamatban van a párt lefejezése.

Így kezdődött

A széthullást sokéves megosztottság előzte meg - emlékeztetnek a CNN cikkírói. A republikánusok "talpasai" az elmúlt nyolc évben egyre jobban utálták kongresszusi képviselőiket. Úgy vélték, nem szálltak kellő eréllyel szembe a demokrata (és fekete) Barack Obama elnökkel. A párton belüli elitellenes Tea Party mozgalom híveit egymás után juttatták be a politika washingtoni felhőrégióiba.

Nem előzmény nélküli - hogy is fogalmazzunk? - Trump "kihívásokkal küszködő" hozzáállása a tények kezeléséhez (factually-challenged style of campaigning).

Magyarul az a módszer, hogy figyelmen kívül hagyja a tényeket, keveri a teljes és a féligazságokat a szimpla hazugsággal. Nem lehetne sikeres ez a kampánystílus anélkül az előkészítés nélkül, amelyet a konzervatív média az elmúlt évtizedekben végzett.

Nem lefutott meccs

Látszólag az ellenfél szétesése sima győzelemhez juttathatja Hillary Clintont. Az NBC News/Wall Street Journal felmérése szerint kilenc százalékponttal vezet versenytársa előtt az elnökválasztási részvételüket jelző szavazók körében. Ugyanakkor a volt külügyminiszter tanácsadói óvatosságra intenek.

Azzal, hogy Trump egyre negatívabbá, vagy pontosabban: mocskosabbá teszi a kampányt, távolmaradásra bírhatja a - mindettől megundorodó - szavazók egy részét. Az alacsony részvételre azután a kezére játszhat. John Podesta, a párt kampányfőnöke úgy véli, hogy ez ellenfelük tudatos szándéka.

Clinton egyetért ezzel. A szörnyű dolgok ellenére, amelyeket Trump mondott és tett, továbbra is meg akarja nyerni a választást - mondta egy rádióinterjúban. Nem bízhatjuk el magunkat, nem lazíthatunk - tette hozzá.