Váratlanul lemondott Nagy-Britannia európai uniós nagykövete Ivan Rogers, amivel tovább sűrűsödött a homály a londoni kormány Brexit-tervei körül - írta a Bloomberg. Rogerst még Theresa May miniszterelnök elődje, David Cameron konzervatív kormányfő jelölte a posztra, kulcsfigurája volt a júniusi népszavazást megelőző brit-EU tárgyalásoknak.

A Cameron vezette kormány ezeken igyekezett újrarendezni országa és az EU kapcsolatát, egyebek mellett elérték, hogy Nagy-Britanniának nem kellett vállalnia, hogy részt vesz az unió egyre szorosabbá tételében. A Brexit győzelme a szavazáson azután feleslegessé tette ezt a megállapodást.

Romlott az esély

A kormány és a nagykövet közötti feszültség már a múlt hónapban is érzékelhető volt. Rogers kijelentette, hogy szerinte tíz évig is elhúzódnak a szigetország és az EU válási tárgyalásai, és ezt követően az Európai Parlament, amelynek rá kell bólintania az egyezségre, megtagadhatja egyetértését, ami semmissé teheti az addigi erőfeszítéseket. London visszautasította a nagykövet megjegyzéseit.

Ivan Rogers lemondása miatt csökkent a valószínűsége annak, hogy Nagy-Britannia mindkét félnek kedvező válási megállapodást tud kötni az EU-val - véli Charles Grant, a londoni Centre for European Reform kutatóintézet vezetője. A brit kormány vezető tisztviselői között nagyon kevesen értik az EU működési logikáját és szempontjait - Rogers ezek közé tartozott.