Újabb Brexit-bomba robbant

Lemondott Nagy-Britannia európai uniós nagykövete, ami tovább növeli a bizonytalanságot azzal kapcsolatban, milyen Brexitet tervez a londoni kormány.
Napi.hu, 2017. január 3. kedd, 15:30
Fotó: MTI/EPA

Váratlanul lemondott Nagy-Britannia európai uniós nagykövete Ivan Rogers, amivel tovább sűrűsödött a homály a londoni kormány Brexit-tervei körül - írta a Bloomberg. Rogerst még Theresa May miniszterelnök elődje, David Cameron konzervatív kormányfő jelölte a posztra, kulcsfigurája volt a júniusi népszavazást megelőző brit-EU tárgyalásoknak.

A Cameron vezette kormány ezeken igyekezett újrarendezni országa és az EU kapcsolatát, egyebek mellett elérték, hogy Nagy-Britanniának nem kellett vállalnia, hogy részt vesz az unió egyre szorosabbá tételében. A Brexit győzelme a szavazáson azután feleslegessé tette ezt a megállapodást.

Romlott az esély

A kormány és a nagykövet közötti feszültség már a múlt hónapban is érzékelhető volt. Rogers kijelentette, hogy szerinte tíz évig is elhúzódnak a szigetország és az EU válási tárgyalásai, és ezt követően az Európai Parlament, amelynek rá kell bólintania az egyezségre, megtagadhatja egyetértését, ami semmissé teheti az addigi erőfeszítéseket. London visszautasította a nagykövet megjegyzéseit.

Ivan Rogers lemondása miatt csökkent a valószínűsége annak, hogy Nagy-Britannia mindkét félnek kedvező válási megállapodást tud kötni az EU-val - véli Charles Grant, a londoni Centre for European Reform kutatóintézet vezetője. A brit kormány vezető tisztviselői között nagyon kevesen értik az EU működési logikáját és szempontjait - Rogers ezek közé tartozott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.01.04 10:19

nagyon furcsan mennek a dolgok brexit ugyben. ebbol vagy durva kilepes lesz, es kinai szintre sullyed vissza az egesz lsd WTO, vagy elmarad a kilepes erdeklodes hianyaban. en azt latom, hogy a kormany tuzon vizen keresztul ki akar lepni, viszont egyre fogy korulotte a levego. ha dafke be tudjak nyujtani a kilepesi nyilatkozatot, azzal tovabb folytatodik majd ez az orult korhinta...

a kilepest csak akkor lehet elhinni, amikor lezarultak a targyalasok, addig marad ez a ketes allapot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.01.03 17:00

Nem lesz Brit világbirodalom kár volt nosztalgiázni. Nagy Britannia az lesz ami volt Európa egyik tekintélyes országa, de a vonalon kívülről nem lehet játszani csak bekiabálni a pályára!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.01.03 15:47

Csak nyugalom. Majd találnak újat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html