Újabb csalódás - elnapolták a világ megmentését

A zárónyilatkozat elfogadásával pénteken véget ért a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem kérdéseiről tartott Rio+20 elnevezésű ENSZ-konferencia.
MTI-Eco, 2012. június 23. szombat, 10:53
Fotó: Napi.hu

"A jövő, amelyet akarunk" dokumentumban foglaltak messze alulmúlták a várakozásokat, mivel bírálói szerint híján van a konkrétumoknak, a számokban is kifejezhető céloknak, a kötelezettségvállalásnak, nem tartalmaz cselekvési tervet és konkrét menetrendet. A háromnapos rendezvény után sok résztvevő maga is úgy látja, hogy jobb lenne a fenntartható növekedés kérdését a magánszférára - vállalatokra, magánkezdeményezésekre -, és nem kormányokra bízni.

Ugyanakkor a konferencia szervezői azzal érvelnek, hogy a tanácskozásnak nem is volt célja, hogy kötelező érvényű egyezményeket dolgozzon ki. A szervezőknek az volt a szándéka, hogy elindítsanak egy folyamatot, amelynek révén elkészülhetnek a fenntartható fejlődésre és a környezetvédelemre vonatkozó új alapelvek.

Így a tanácskozás végeztével született megállapodásban szerepel egyebek mellett, hogy rögzíteni kell a fenntartható növekedés új céljait az élelmiszerbiztonságtól kezdve a víz- és energiagazdálkodásig. Az ezzel kapcsolatos menetrendet egy 30 tagú munkacsoport fogja kidolgozni 2013 szeptemberéig.

Mintegy 50 civil szervezet és ismert személyiség elutasította a zárónyilatkozatot, amelyet helyi idő szerint péntek este az állam- és kormányfők írtak alá a csúcstalálkozó zárásaként. A bírálók szerint olyan megállapodásra van szükség, amelyben nem csupán ígéret, hanem kötelezettségvállalás és cselekvés is szerepel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gewinner62, 2012.06.24 17:15

@megalodon:
nem lesz kár a ma emberéért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.06.23 12:51

A vilá nem lesz megmentve, a biológiai törvények fognak érvényesülni vagyis az emberiség felemészti a rendelkezésére álló környezetet és szépen kipusztul, a homo sapiensre is az a sors vár ami a 19 eddig beazanosított emberfélére az australopithecustól a homo neanderthalensisig.. csak mi nagyobb felfordulást hagyunk magunk után...a földnek kell majd pármillió év az emberiség kiheverésére, dehát volt már ilyen fajpusztulás hatszor a föld történetében, most van a hetedik..most a fajok 70-80%.-a fog eltünni....beleértve saját magunkat is..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2012.06.23 12:11

Itt is látható, hogy a politikus - mindegy mely országból, pártból való, nem más, mint megélhetési bűnöző, semmilyen felelősséget nem hajlandó vállalni. Egy szavazatot/fillér kenőpénzt sem mer kockáztatni.

Brittany Tilfordnak igaza van: www.itv.com/news/update/2012-06-20/students-rio-20-speech-are-you-here-to-save-face-or-to-save-us/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html