Újabb csapás a közalkalmazottakra

Portugáliában is a közalkalmazottak viselik a deficitcsökkentés terheinek jó részét.
NAPI, 2010. március 9. kedd, 10:11
Fotó:

Engedve a nemzetközi közösség nyomásának a portugál kormány is ismertette deficitmérséklő intézkedéseit. A csomag alapvetően kiadáscsökkentéssel számol, célja, hogy 2013-ra 2,8 százalékra szorítsák le a költségvetési hiányt a tavalyi 9,3 százalékról.

A büdzsé bérkiadásait évi 100 millió euróval akarják csökkenteni, aminek eredményeképpen ez a tétel három év alatt a GDP 10 százalékára mérséklődhet a 2008-ban elért 13 százalékról. Az így megtakarított pénzt adósságtörlesztésre fordítják, hogy csökkentsék a kamatkiadásokat.

A bevételek növelése érdekében megszüntetnek számos adóleírási lehetőséget és 45 százalékra emelik az évi 150 ezer euró feletti jövedelmek adókulcsát. Emellett bizonyos autópályákon útdíjat vezetnek be, továbbá kiszélesítik a privatizációs programot abban bízva, hogy ez 2013-ig hatmilliárd euró bevételt hozhat az államkasszába. Egyebek mellett eladják az állami tulajdonú TAP Air Portugal egy részét is.

A terv arra alapoz, hogy a GDP 2011-ben 0,9, 2012-ben 1,3, 2013-ban pedig 1,7 százalékkal bővül. Lisszabon szerint a csomag végrehajtható, amire az ad garanciát, hogy a részleteket kidolgozó csapat már megvalósított egy sikeres deficitcsökkentést az elmúlt években. Ennek során a 2005-ös 6,1 százalékról 2008-ra 2,7-re vitték le a hiányt.

A nemzetközi hitelminősítők nem ennyire optimisták, az elmúlt időszakban a Moody's, a Fitch és az S&P is jelezte, hogy ronthatja az ország adósságállományára adott besorolását. Moody's szerint a portugál bankok helyzete is nehéz, mivel kétséges, hogy az állam képes-e, illetve hajlandó-e szükség esetén támogatni ezeket.

A kisebbségi portugál kormány az ellenzék tartózkodásának köszönhetően tudta elfogadtatni a stabilizációs programot a parlamenttel.

HOZZÁSZÓLÁSOK