Újabb csapás az atomerőművekre

Vizsgálatot indítottak Franciaországban annak kiderítésére, kik küldözgetnek drónokat az ország nukleáris erőműveinek közelébe. Ezzel újabb elem került az atomenergia felhasználásával kapcsolatos biztonsági kockázatok hosszú listája.
Napi.hu, 2014. november 1. szombat, 10:47

Az állam többségi tulajdonában lévő francia EDF energiaszolgáltató vizsgálatot indított azt követően, hogy atomerőművei felett ismeretlen eredetű drónok repkedtek - jelentette a BBC. Az első behatolót október 5-én észlelték, ezt követően 20-ág az ország különböző vidékein lévő számos nukleáris létesítményt "megtámadtak" a földről irányítható repülőszerkezetek.

Franciaországban, amely áramellátásának 75 százalékát atomerőművekből nyeri, repülési tilalom van érvényben az ilyen létesítmények öt kilométeres körzetében, ezerméteres magasságig. A korlátozás betartásáért a légierő a felelős, ám a drónok túl kicsik ahhoz, hogy hagyományos módon fel lehessen venni velük szemben a harcot.

Az EDF jelentése szerint az első behatolót a Lyontól 50 kilométerre keletre lévő Creys-Malville erőmű felett látták. Ez követően további öt létesítménynél észleltek ismeretlen helyről felszállt repülőeszközöket, amelyek éjszaka vagy a hajnali órákban vették célba az atomerőműveket. A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint a párizsi CEA nukláris kutatóintézetet is körbezümmögte egy drón, a Le Figaro című újság úgy tudja, hogy a CEA más létesítményei felett is repkedtek.

Ki szórakozik itt?

A lehetséges "támadók" listáján első blikkre egy szervezet szerepelt: éppen a Greenpeace. Erre az adhatott okot, hogy a környezetvédők egyik aktivistája nemrégiben ejtőernyővel közelített meg egy nukleáris erőművet, míg mások, több tucatnyian behatoltak egy másik létesítmény területére. Ezzel akartak rámutatni a biztonsági lyukaikra.

A Greenpeace azonban tagadja, hogy köze lenne a drónok röptetéséhez. Ugyanakkor rögtön vissza is vágott: azzal vádolja az EDF-et, hogy nem veszi elég komolyan az új fenyegetést. Figyelmen kívül hagyja például, hogy négy "támadás" egy időben történt, ami a drónosok szervezettségére és meglehetősen komoly felkészültségére utal.

Az EDF szerint az drónok megjelenése nem jelent olyan veszélyt, amely miatt korlátozni kellene az erőművek működését - viszonylag kis méretük miatt nem valószínű, hogy ezek a szerkezetek komoly veszélyt jelenthetnek. A légierő szóvivője szerint boltban kapható gépecskékről van szó, amelyeket nagyságuk miatt nem tekintenek veszélyforrásnak.

A belügyminiszter letette a főeskük, hogy semlegesítik a drónokat és gazdáikat. Francois Hollande államfő azt ígérte a franciáknak, hogy 2025-re 50 százalékra csökkentik az atomenergia súlyát az ország áramellátásában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.11.01 11:09

"""A belügyminiszter letette a főeskük, hogy semlegesítik a drónokat és gazdáikat."""

Megjegyzés:::Ha akarnák könnyen elkaphatnák öket ,de elötte törvényt hozni ,gyorsan ,tíz év börtönre !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html