Jövőre az orosz bankok mintegy 10 százaléka elveszíti működési engedélyét, a tőkemegfelelési mutató 13 százalék, az egész bankszektor masszív válságban van - mondta German Gref, a Sberbank vezérigazgatója.

A jegybanki előírások szigorítása miatt még évekre lesz szükség a talpra álláshoz. Gref arra számít, hogy a jegybanki kamatok jövőre tovább csökkennek és elérik a válság előtti szintet. Az orosz gazdaság jövőre is recesszióban lesz, reformok hiányában romlani fog a helyzet, ennek megakadályozása csak rendszerszintű változásokkal volna lehetséges. A közigazgatási reform halasztása minden nappal meghosszabbítja a válságot - idézte a TASZSZ.

Természetesen a hivatalos személyiségek nem értenek egyet ezzel. Alekszej Szimanovszkij, a jegybank első elnökhelyettese úgy véli, semmi jele a válságnak az orosz bankrendszerben. Dmitrij Medvegyev kormányfő pedig úgy nyilatkozott, hogy megállt az ipar és a gazdaság hanyatlása, és a jövő év már a növekedésé lesz, ami viszonylag optimista becslések szerint 1 százalék lehet. A legfontosabb eredmények közé sorolta, hogy sikerült megállítaniuk a nyugdíjak értékvesztését. Az adatok azt mutatják, hogy működik a kormány válságellenes terve, így azt folytatni kell. Szerinte Sziluanov pénzügyminiszter jól tette, hogy figyelmeztetett a szövetségi alapok fogyásának veszélyére, de túldramatizálta a helyzetet, nincs mitől tartani, később lesz mód azok újbóli feltöltésére.