A nyugati szankcióktól és a gazdasági recessziótól sújtott orosz piacon újabb bizonytalanságot kelt és tovább rontja az amúgy is mélyponton levő befektetési légkört a vezető ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov meggyilkolása a The Moscow Times által megkérdezett üzletemberek és befektetők szerint.

A piac egyelőre viszonylag nyugodtan reagált a politikai gyilkosságra és az azt elítélő moszkvai tömegtüntetésre: hétfőn csak 0,48 százalékkal, 62,2-re esett a rubel árfolyama a dollárral szemben. Ugyanakkor sokan kifejezésre juttatták félelmüket, hogy az eset arra utalhat - a politikai erőszak gyakoribbá válhat Oroszországban, destabilizálva a helyzetet és növelve a társadalmi feszültséget. A tőzsdék viszont egyáltalán nem reagáltak, s vannak, akik úgy vélik, az árfolyamok már olyan alacsonyak és az üzleti légkör olyan rossz, hogy nem kell további romlásra számítani.

Az egyik legbefolyásosabb gazdasági napilap, a Vedomosztyi vezércikkében azt írta, hogy a politikai gyilkosságok gyakran szolgálnak ürügyül a politika megváltoztatásához, ami az ország teljes gazdasági és politikai bezáródásához vezethet, amivel "búcsút inthetünk a gazdaságnak". Mások inkább attól tartanak, hogy a Nyugat akár újabb szankciókkal is reagálhat a gyilkosságra.