BUX
37350

Újabb csúcsra drágulhat a benzin

Tovább emelkedett az elmúlt napokban a benzin és gázolaj dollárban és forintban mért tőzsdei átlagára, így az előttünk álló héten akár továbbiüzemanyagár emelés is jöhet. Amennyiben így lesz, úgy a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi ára is új rekordszintet üthet.

portfolio.hu, 2010. december 12. vasárnap, 11:30

A múlt heti átlagárhoz képest ezen a héten 3,5 százalékot emelkedett dollárban mérve a benzin átlagára, miközben a gázolajé 2,2 százalékkal került feljebb. A forint azonban mindeközben erősödött a dollárral szemben (a múlt heti 213,2 után ezen a héten 210,3 körül járt az átlagos jegyzésár), ezért hazai fizetőeszközben mérve az áremelkedés mérsékeltebb, a benzin esetében az öt napos átlagos jegyzésár 2,1 százalékos, a gázolajnál pedig 0,8 százalékos emelkedést mutat.

Az elmúlt két év hektikus ármozgásai közepette a MOL árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás jövő héten. Miután tovább emelkedtek a héten az üzemanyagárak, így a legnagyobb valószínűsége (annak ellnére is, hogy múlt héten a MOL már 8 illetve 6 forinttal emelt az árakon) annak van, hogy az olajcég a benzin és a gázolaj esetében is az árak emelése mellett fog dönteni. Amennyiben így lesz, a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi ára is új rekordmagasságba kapaszkodhat.