Újabb dráma Görögországban - szabadesésben a bankok

Görögország hitelmegállapodásainak újratárgyalását, a korrupció és az adócsalás, valamint a munkanélküliség elleni küzdelmet, illetve a kis- és középvállalkozások támogatását is felsorolta a legfontosabb feladatok között Alekszisz Ciprasz miniszterelnök (képünkön) szerdán az új kormány első ülésén.
MTI-Eco, Napi.hu, 2015. január 28. szerda, 16:01
Fotó: Reuters

A befektetők aggodalmai tovább fokozódtak az új kormány névsorának láttán és első intézkedései miatt, így az athéni tőzsde irányadó indexe az elmúlt napok zuhanását folytatva szerda kora délután már 9,4 százalékos zuhanásban állt a Bloomberg adatai szerint, most is a bankszerktor húzta mélybe az athéni ASE indexét. A szerdai "vérfürdőben" a nagybankok közül a Piraeus Bank 28,27, a National Bank of Greece 27,68, az Alpha Bank 21,89, az Eurobank Ergasias 21,48 százalékkal esett. A legnagyobb kikötőt üzemeltető társaság, a Piraeus Port Authority árfolyama 7,8, a PPC közüzemi szolgáltatóé pedig 15,67 százalékos veszteségben állt szerda délután.

A görög államkötvények hozamai is jelentősen megugrottak: a Bloomberg szerint a hároméves kötvények hozama 2,8 százalékponttal közel 17 százalékra, a 10 éves kötvények visszatértek 10 százalék fölé (szeptemberben 5,7 százalékon álltak, de 2012 közepén a görög válság csúcsán a 30 százalékot is meghaladta).

Az Európai Bizottság egységesen a Görögországgal való együttműködés szükségessége mellett áll - mondta szerdán Jyrki Katainen foglalkoztatásért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelő alelnök. Katainen még mindig bízik abban, hogy Görögország tartani fogja magát a korábbi vállalásaihoz. Az alelnök megemlítette, hogy Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke meghívta a görög kormányt Brüsszelbe, de időpontot még nem jelöltek ki a látogatásra.

Ciprasz, aki a vasárnap tartott előre hozott parlamenti választáson győztes Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) vezetőjeként lépett a kormányfői tisztségbe, rámutatott: a szavazóktól radikális változtatásokra kaptak felhatalmazást, amivel helyreállítják a nemzeti szuverenitást. Ugyanakkor azt ígérte, hogy az új kabinet, a "társadalmi megmentés" kormánya felelős tárgyalásokat fog folytatni a nemzetközi hitelezőkkel, olyan megoldásokat keres, amelyek minden félnek kedvezőek. Görögország kész hozzájárulni egy, az egész Európa érdekeit szolgáló rendezés kidolgozásához - mondta.

Az egyeztetések már csütörtökön megkezdődnek, amikor Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tesz látogatást Athénban. Péntekre Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminisztert, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnökét várják a görög fővárosba.

A kormány ülésén Ciprasz azt hangoztatta, hogy kiegyensúlyozott költségvetésre törekszik, nem akar hiányt, de a növekedést fojtogató "irreális többletet" sem. A legfontosabb feladatok közé tartozik a társadalom legelesettebb rétegeinek támogatása, a klientúrarendszer és a korrupció felszámolása, a munkanélküliség csökkentése, az utóbbi négy évtized alatt elmaradt reformok végrehajtása.

A piacok idegesen reagáltak arra, hogy Ciprasz a nemzetközi hitelezők által elvárt megszorító intézkedések heves ellenzőjeként ismert Jánisz Varufakisz közgazdászt nevezte ki pénzügyminiszternek, és leállította a legnagyobb görög kikötő privatizációs folyamatát. A befektetők ezt újabb jelzésként értékelték arra vonatkozóan, hogy Ciprasz kitart választási ígéretei mellett, azaz felhagy a megszorításokkal és az adósság csökkentéséről akar tárgyalni.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2015.01.28 16:11

t Görögország külső adósságállománya tavaly a harmadik negyedévben több mint 412 milliárd euróra rúgott, ami a bruttó hazai termék nagyjából 175 százalékára tehető...


.. nálunk úgy 100 mrd euró körül ...,az államadósság 70 körül ...gdp 76 %-a 2014 dec 31 ! ...lakosság 10 000 000 itt is ott is ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html