Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság (EB) egy új, további egymilliárd eurónyi makroszintű pénzügyi támogatásra (MFA) tett javaslatot Ukrajna számára középlejáratú hitelek formájában - derül ki a bizottság szerdai közleményéből. Az új programot várhatóan az Európai Tanács a következő hetekben tartandó ülésén elfogadja mint az Európai Bizottság által március 5-én bejelentett a Tanács által március 6-án támogatott, Ukrajnának szánt pénzügyi támogatási csomag része.

A pénzügyi csomag Ukrajnának gazdasági és pénzügyi segítséget ad, különösen a nagyon gyenge és rohamosan romló fizetési mérleg problémái és fiskális helyzete miatt, amin a jelenlegi krízis csak tovább ront.

Olli Rehn pénzügyi biztos belejentése szerint ez a pénzügyi segítség Ukrajna stabilizálását szolgálja és egyik fontos eleme a válság megoldásának.

A most javasolt 1 milliárd eurós program a már meglévő, 2010 óta rendelkezésre álló, de még nem folyósított 610 milliós programmal párhuzamosan fut majd és az IMF-fel történt megállapodást követően, az IMF által a konkrét gazdasági intézkedésekben meghatározott feltételek teljesítése esetén áll majd Ukrajna rendelkezésére - közölte Rehn.

A gazdaságpolitikai intézkedések, amelyeket ebből a pénzből az EB fontosnak tartana finanszírozni egyebek mellett a sürgős pénzügyi konszolidációt és külső stabilizációs intézkedéseket tartalmazza, valamint a makrogazdasági menedzsment strukturális reformokon keresztüli átfogó javítását, továbbá a gazdasági kormányzás erősítését, átláthatóságát és a fenntartható növekedéshez szükséges környezet megteremtését.