Újabb egymilliárd eurót kaphat Ukrajna az EU-tól

Brüsszel további egymilliárd eurónyi pénzügyi támogatás biztosításáról döntött szerdán Ukrajna számára.
Napi.hu, 2014. március 19. szerda, 12:35
Fotó: Reuters

Az Európai Bizottság (EB) egy új, további egymilliárd eurónyi makroszintű pénzügyi támogatásra (MFA) tett javaslatot Ukrajna számára középlejáratú hitelek formájában - derül ki a bizottság szerdai közleményéből. Az új programot várhatóan az Európai Tanács a következő hetekben tartandó ülésén elfogadja mint az Európai Bizottság által március 5-én bejelentett a Tanács által március 6-án támogatott, Ukrajnának szánt pénzügyi támogatási csomag része.

Az MFA az EU egy kivételes válságkezelő eszköze, amely az EU szomszédos partnerországai számára áll rendelkezésére, ha súlyos fizetési mérleg problémákkal szembesülnek. Ez a pénzügyi segítség az IMF által nyújtott segítség kiegészítőjeként működik, és az EU a tőkepiacokról felvett hitelekből finanszírozza. A kedvezményezett országok hasonló pénzügyi feltételek mellett juthatnak forráshoz.

A pénzügyi csomag Ukrajnának gazdasági és pénzügyi segítséget ad, különösen a nagyon gyenge és rohamosan romló fizetési mérleg problémái és fiskális helyzete miatt, amin a jelenlegi krízis csak tovább ront.

Olli Rehn pénzügyi biztos belejentése szerint ez a pénzügyi segítség Ukrajna stabilizálását szolgálja és egyik fontos eleme a válság megoldásának.

A most javasolt 1 milliárd eurós program a már meglévő, 2010 óta rendelkezésre álló, de még nem folyósított 610 milliós programmal párhuzamosan fut majd és az IMF-fel történt megállapodást követően, az IMF által a konkrét gazdasági intézkedésekben meghatározott feltételek teljesítése esetén áll majd Ukrajna rendelkezésére - közölte Rehn.

A gazdaságpolitikai intézkedések, amelyeket ebből a pénzből az EB fontosnak tartana finanszírozni egyebek mellett a sürgős pénzügyi konszolidációt és külső stabilizációs intézkedéseket tartalmazza, valamint a makrogazdasági menedzsment strukturális reformokon keresztüli átfogó javítását, továbbá a gazdasági kormányzás erősítését, átláthatóságát és a fenntartható növekedéshez szükséges környezet megteremtését.

HOZZÁSZÓLÁSOK