Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még Tyitov indulása nem biztos: a párt decemberi kongresszusán véglegesítik a jelöltségét, de valószínűtlen, hogy a választmány ellene fordulna. Az 57 éves politikus és üzletember programja a szintén általa irányított Sztolipin Klub elnevezésű "realista piacpárti" szakértői csoport által kidolgozott növekedési stratégia lesz. A társaság onnan ismert, hogy Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter által vezetett Stratégiai Kutatási Központtal közösen májusban terjesztett Vlagyimir Putyin elnök elé két, 2024-ig szóló gazdaságfejlesztési programot.

Nyikolaj Mironov, a moszkvai Gazdasági és Politikai Reformközpont igazgatója az RBK című gazdasági lapnak elmondta, hogy a Kreml egyebek között azért támogatja Tyitov indulását, mert azt reméli tőle, hogy a liberális tábor jobboldalának mozgósításával még akkor is tudja majd növelni a részvételi arányt, ha a Polgári Kezdeményezés elnevezésű párt támogatását elnyert Kszenyija Szobcsak médiaszemélyiség, vagy Grigorij Javlinszkij, a Jabloko párt alapítója nem lesz képes ugyanerre. Mironov szerint az orosz vezetés érdekelt a rendszeren belüli jobboldali pártok fejlesztésében, emellett Tyitov rajthoz állása csökkenti majd a fajsúlytalan és komolytalannak tekintett jelöltekkel tarkított választási küzdelem "karneváli jellegét" is.

Viszont Vlagyimir Putyin jelenlegi elnöknek - a következő évi választás abszolút esélyesének - sok félni valója nincs az orosz politológus, Dmitrij Fetyiszov szerint: úgy véli, hogy Tyitov a választók nagy többsége számára érdektelen, pártja pedig már hosszú ideje nem adott életjelet. Igazából az egész jelölés csak arra jó, hogy megmutassa, még létezik a Növekedés Pártja.

Az orosz választási törvény értelmében a pártok elnökjelöltjeinek hivatalos bejegyzéséhez 100 ezer, a függetlenekéhez pedig 300 ezer támogató aláírását kell összegyűjteni. Putyin egyelőre nem jelentette be az indulási szándékát, vélhetően majd csak a decemberi kampánystartban teszi meg. Legnagyobb ellenfele valószínűleg Alekszej Navalnij rendszerkritikus politikus lesz.