Újabb EU-s szankciók jönnek Észak-Korea ellen

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a helyzet "rendkívül veszélyes", Phenjan "teljesen irracionálisan cselekedhet".
Domokos László, 2017. szeptember 7. csütörtök, 20:23
Fotó: MTI/AP

Sven Mikser észt külügyminiszter úgy látja, hogy "a folyamatos rakétakísérletek során nem lehetetlen elképzelni egy műszaki hibát vagy emberi tévedést, ami katasztrofális következményekkel járna". A német Sigmar Gabriel és a francia Jean-Yves Le Drian is pártfogolta a súlyosabb szankciókat, miközben Belgium és Észtország képviselője ezzel párhuzamosan a diplomáciai megoldás keresése mellett is érvelt - írta a hvg.hu az MTI híre alapján.

Az Európai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt szankciókon túl saját büntető intézkedéseket is hozott már Észak-Korea ellen, ami azt jelenti, hogy ezek fokozására kevés lehetőség maradt. Az unió betiltotta gyakorlatilag a teljes kereskedelmet a kelet-ázsiai országgal, akárcsak az ottani gazdasági befektetéseket, és megköveteli minden onnan érkező rakomány és személyes poggyász átvizsgálását. Az észak-koreai repülőgépeket kitiltották az unió légteréből, és különösen tiltott kőolajszármazékok szállítása az országnak. Ez utóbbit az Egyesült Államok az ENSZ BT-vel is el akarja fogadtatni.

Nyitva maradt a lehetőség az észak-koreai munkaerő alkalmazásának betiltása előtt, és az, hogy elszigeteljék az unióban az észak-koreai diplomatákat. Az EU külügyminisztereinek Tallinnban tartott, nem hivatalos tanácskozása hivatalos döntést ugyan nem hozhatott, de erre is hamarosan sor kerül - írta a brit hírügynökség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.09.07 21:33

@troll: én ebben egyáltalán nem vagyok biztos.

Amúgy meg az új szankciók pont annyit fognak érni, mint halottnak a csók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.09.07 20:57

abban biztosak lehetünk, hogy észak korea nem akar háborút.

éppen azért fitogtatja a nukleráis arzenálját, hogy elrettentse trumpot az agressziótól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html