Sven Mikser észt külügyminiszter úgy látja, hogy "a folyamatos rakétakísérletek során nem lehetetlen elképzelni egy műszaki hibát vagy emberi tévedést, ami katasztrofális következményekkel járna". A német Sigmar Gabriel és a francia Jean-Yves Le Drian is pártfogolta a súlyosabb szankciókat, miközben Belgium és Észtország képviselője ezzel párhuzamosan a diplomáciai megoldás keresése mellett is érvelt - írta a hvg.hu az MTI híre alapján.

Az Európai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt szankciókon túl saját büntető intézkedéseket is hozott már Észak-Korea ellen, ami azt jelenti, hogy ezek fokozására kevés lehetőség maradt. Az unió betiltotta gyakorlatilag a teljes kereskedelmet a kelet-ázsiai országgal, akárcsak az ottani gazdasági befektetéseket, és megköveteli minden onnan érkező rakomány és személyes poggyász átvizsgálását. Az észak-koreai repülőgépeket kitiltották az unió légteréből, és különösen tiltott kőolajszármazékok szállítása az országnak. Ez utóbbit az Egyesült Államok az ENSZ BT-vel is el akarja fogadtatni.

Nyitva maradt a lehetőség az észak-koreai munkaerő alkalmazásának betiltása előtt, és az, hogy elszigeteljék az unióban az észak-koreai diplomatákat. Az EU külügyminisztereinek Tallinnban tartott, nem hivatalos tanácskozása hivatalos döntést ugyan nem hozhatott, de erre is hamarosan sor kerül - írta a brit hírügynökség.