Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A plénum 466 szavazattal, 49 ellenében, 167 tartózkodás mellett hagyta jóvá a néppárti, a liberális, a baloldali és a zöldpárti frakció, illetve az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű képviselőcsoport tagjai által előterjesztett szöveget, melyben jogállamisági párbeszéd megindítását sürgették a máltai kormány és az Európai Bizottság között - írja az MTI.

A képviselők sérelmezték, hogy Máltán csorbult a sajtószabadság és a bírói függetlenség, valamint azt, hogy a rendőrség számos súlyos korrupciós és pénzmosási vádat nem vizsgált ki.

Rámutattak, hogy a szigetországban máig nem indult rendőrségi nyomozás a Panama-iratokban és más kiszivárgott jelentésekben szereplő információkkal kapcsolatban, s az ezekben megnevezett személyek közül többen még mindig a kormány tagjai.

A képviselőtestület ezzel kapcsolatban annak megvizsgálására is felszólította az uniós jog végrehajtása felett őrködő brüsszeli bizottságot, hogy Málta teljesíti-e a pénzmosási és banki tevékenységekre vonatkozó uniós irányelvekben foglalt szabályokat.

Állásfoglalásukban a képviselők aggodalmukat fejezték ki az olyan befektetői programokkal kapcsolatban, amelyek keretében egyes uniós tagállamok, köztük Málta is letelepedési engedélyt vagy állampolgárságot értékesítenek harmadik (nem uniós tag-) országbeli polgároknak. Felszólították Vallettát, hogy közölje, kik vásároltak máltai útlevelet az ehhez kapcsolódó jogokkal együtt.

Az EP emellett határozottan elítélte Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő októberi meggyilkolását, hangsúlyozva, hogy a hatóságoknak mindent meg kell tenniük a tettesek felelősségre vonása érdekében. Továbbá kiemelték: a nyomozásba be kell vonni az európai rendőrségi együttműködési szervezetet (Europol) is.

(Fotó: Shutterstock)