Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Régóta tüske Spanyolország testében Katalónia, az ország jómódú északkeleti tartománya, amely egy évszázada küzd függetlenségéért. A hét végi helyi választás még beljebb nyomhatja egy a tüskét a spanyolok oldalába. Ha a papírformának megfelelően a szeparatista erők koalíciója győz, akkor biztosra vehető, hogy tartományi kormány igyekezni fog tovább haladni az áhított függetlenség felé - írja összefoglalójában a CNBC.

A katalán társadalomnak saját identitása, nyelve, tradíciója van, amely elválasztja Spanyolország többi részétől. A helyi politikai pártok és a politikusok egy része - köztük Artus Mas katalán elnök - régóta úgy gondolják, hogy jobban járnának, ha leválnának az ország szegényebb részéről. A függetlenségpárti erők a vasárnapi tartományi választásra készülve egyesítették erejüket.

Nagy összeborulás, nagy fejfájás

A Katalónia Demokratikus Konvergenciája, a Katalónia Republikánus Baloldala és több kisebb párt összefogott, hogy egyetlen erős függetlenségpárti politikai erőként lépjen színre. Ezzel egyben a korábbinál is nagyobb gondot okoznak a madridi kormánynak, amelynek egyik feladata Spanyolország egyben tartása.

A pártszövetség azt ígéri a szavazóknak, hogy ha a tartományi választáson többséget szereznek a 135 fős katalán parlamentben, akkor másfél éven belül kivívják a függetlenséget, azaz létrehozzák az önálló államot. Ennek tükrében a szavazást általában egyfajta függetlenségi népszavazásnak tartják, annak ellenére, hogy a központi kormány kizárja ennek a forgatókönyvnek a végrehajtását. Arra hivatkoznak, hogy a spanyol alkotmány nem teszi lehetővé a tartományok kiválását.

Közel a kétharmad

A közvélemény-kutatások nem sok jót sejtetnek az unionistáknak. A legutóbbi felmérés szerint az függetlenséget akaró Együtt az Igenért koalíció a 63-67 helyre számíthat a tartományi törvényhozásban, amit a szavazatok 41 százalékának megszerzésével elérhetnek. A Reuters jelentése szerint hajszálra vannak az abszolút többséget jelentő 68 mandátumtól.

Katalónia fontos része a spanyol gazdasági és politikai életnek, ezért érdemes harcolni érte. Az OECD adatai szerint az ország GDP-jének 19 százaléka származik ebből a tartományból. Ha kiválna, akkor nem csupán elveszne Spanyolország egyik fontos pillére, hanem a többi tartományban is megerősödnének a függetlenségi törekvések. Elég megemlíteni az elszakadást célul tűző baszk mozgalmakat, amelyek korábban robbantásokkal színezett kampányokban adtak hangot követeléseiknek.

Túl sok színű koalíció

Kritikus jelentősége van annak, hogy hányan mennek el szavazni vasárnap, mert ez erősítheti vagy gyengítheti a szeparatista koalíció összetartását - véli Antonio Barroso, a Teneo Intelligence kockázati tanácsadó cég elnökhelyettese. Ha Mast újraválasztják, az lendületet adhat a függetlenségi mozgalomnak, de csak akkor, ha háttérbe tudják tolni nézeteltéréseiket.

Mas hatalmon maradása tesztelni fogja a pártszövetség kohézióját. A többség birtokában szimbolikus lépéseket fognak tenni a függetlenség irányába, amivel elnyújtják a köztük és a központi kormány között kialakult meddő vitát. A szakértő szerint óvatos lépéseket tesznek majd azzal a céllal, hogy megtartsák a kezdeményezést, ám vigyázni fognak arra, hogy ne vigyék kenyértörésre a dolgot Madriddal.

A Rabobank elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy a koalíció tagjai a politikai spektrum ellentétes oldaláról - a jobb- és a baloldalról - jönnek. Egyetlen közös céljuk a függetlenség kivívása. Ebből következően várhatóan gondjaik lesznek a hatékony kormányzáshoz szükséges összhang fenntartásával.

Izzadnak Madridban

A madridi és az uniós elit érhetően idegeskedett a választás miatt. Nem mellékes körülmény, hogy Brüsszel álláspontja szerint a függetlenné váló katalán államnak kérnie kellene felvételét az EU-ba, mármint ha be akarna lépni. A spanyol kormány a tavaly októberi skóciai függetlenségi szavazásból merít erőt. Ott a függetlenségpártiak nagy reményei ellenére csak a szavazók 45 százaléka támogatta az ország kiválását Nagy-Britanniából.

Miután a spanyol alkotmány tiltja az elszakadást, sok szakértő úgy véli, hogy a függetlenségpártiak nem fogják tesztelni ezt a szabályt. Inkább arra törekednek, hogy minél nagyobb tartományi önállóságot szerezzenek Spanyolországon belül. (Hasonló eredménnyel járt a skótok próbálkozása is: a londoni kormány jelentősen bővítette a skót parlament hatásköreit.)

Szakértők szerint a patthelyzet nem változik a közeljövőben, ugyanis a téli országos parlamenti választásokon eséllyel induló pártok mindegyike unionista. Ez szintén a puhább megközelítésre, azaz a tartományi önállóságot növelő intézkedések kicsikarására sarkallhatja a függetlenségről szónokoló politikai erőket - vélik a Rabobank elemzői.