Újabb fejezet jelent meg a katasztrófa forgatókönyvéből

A brit számvevőszék vezetője szerint kártyavárként omolhat össze Nagy-Britannia európai uniós importja a brexit napján, ha nem lesz működőképes addigra az adó- és vámfeldolgozó rendszer, márpedig másfél évvel a kritikus időpont előtt rosszul állnak az előkészületek.
Komócsin Sándor, 2017. július 16. vasárnap, 09:08
Fotó: Stocksnap

Lehetséges, hogy Nagy-Britannia a brexit napján nem lesz képes elvégezni az EU-ból érkező áruk és szolgáltatások vámeljárását, mert nem készíti fel időben az erre szolgáló informatikai rendszerét - figyelmeztetett Amyas Morse, a brit számvevőszék (NAO) vezetője a Financial Times tudósítása szerint. A rendszer kártyavárként omolhat össze a terhelés alatt.

Ebben az esetben ugyanis a vámhivatalok tisztviselőinek manuálisan kell elvégezniük a munkát, ami Morse szerint egyenértékű lenne egy horror show-val. Összesen 34 milliárd fontnyi (közel 12 ezer milliárd forint) vám, fogyasztási adó és áfa kiszabásáról van szó. Ha ezt nem sikerül elvégezni, akkor egyszerűen leállhat a szigetország uniós importja.

Van ígéret...

Nagy-Britannia jelenleg az EU tagjaként az egységes európai piac része és vámuniót alkot a többi uniós tagországgal. Ezért az 27 tagállamból érkező árukat nem kell vámolnia. Ez fog megváltozni, ha a függetlenné válással kiszáll a vámunióból - Nagy-Britannia évi 547 milliárd font értékű behozatalának 53 százaléka érkezett az EU-n belülről 2015-ben.

A HM Revenue & Customs (az adó- és vámhatóság) azt ígéri, hogy 2019 januárjára - ez mindössze két hónappal van a szétválás márciusi időpontja előtt - telepíti a Customs Declaration Servide (CDS) rendszert, amely megoldja az elszámolásokat. Csakhogy ennek előkészítése nem megy simán.

...és elmaradás

A HMRC-nek már idén év elejére le kellett volna cserélnie számítógépeit, ám ezzel megcsúsztak, részben azért, mert változások történtek a hivatal fő adatbázisában, részben azért, mert lecseréltek a szoftverszállítót. Ha a CDS nem készül el időre, akkor a jelenlegi, idejétmúlt rendszer kapacitását kellene bővíteni, vagy ha ez sem sikerül, akkor marad a kézi feldolgozás - figyelmeztet a NAO.

Amyas elismeri, hogy a CDS telepítése nem megy olyan rosszul, ahogy az informatikai projekteknél lenni szokott. A feladatra szánt 157 millió fontnál véthetően nem lesz sokkal többre szükség. A HMRC, amely februárban még vörös riadót fújt az elmaradások miatt, ma már csak riadókészültségről beszél.

Szedjék össze magukat!

A NAO vezetője azonban azt is megjegyzi, hogy benyomásai szerint a kormány még csak most kezdi érzékelni a brexittel járó adminisztratív terhek nagyságát. Szerinte békeidőben még soha nem nézett szemben ekkora kihívással brit kormány. Ennek tükrében nagy baj, hogy a londoni vezetés szétesően kezeli a problémát.

Normál esetben rendeben van, hogy a minisztériumok önálló végzik a dolgukat, ám most sokkal egységesebben kellene tevékenykedniük, aminek semmi jele.

Tim Farron a Liberális Demokraták távozó vezetője arra figyelmeztet, hogy a kormányok nem szokták időre befejezni az olyan nagy projekteket, mint ez. Szerinte a NAO jelentése újabb bizonyítéka annak, hogy a kormánynak nem hogy terve, de még ötlete sincs a brexit levezénylésére.

Futottak még...
Lehetséges, hogy ha 2019 márciusában az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, automatikusan kilépnek az Európai Gyógyszerügynökségből (European Medicines Agency, EMA) is - írta az Index. Ez a szervezet összehangolja az európai szabályozó testületek működését, és elősegíti az új gyógyszerek bevezetését, így az általuk jóváhagyott készítményeket mind a 28 uniós tagállamban lehet forgalmazni.

Az EMA nélkül az Egyesült Királyság ellátási rendszere komoly veszélybe kerülhet. A várható következmények: hirtelen megugranak a gyógyszerárak; szinte lehetetlen lesz hozzájutni az élvonalbeli készítményekhez.

A gyógyszergyártók először az amerikai piacot fogják megcélozni, mert ott fizetik a legtöbbet, és mindig van igény a termékeikre. A másodlagos piac Európa, mert ott 27 országot szolgálhatnak ki egyszerre. A harmadik a sorban Japán lesz, mert 128 millió lakosa van, és igen magas az egy főre eső GDP - 128 millió japán sokkal több, mint 65 millió brit. Nem elképzelhetetlen, hogy a brit páciensek két-három évig is várhatnak, mire kipróbálhatnak egy új kezelési módot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.16 20:21

@atombandi: az oroszok nemhogy nem haltak éhen az embargótól, de még csak áruhiány se lépett fel semmiből (2 éve jártam náluk legutóbb, már a szankciózás idején). Annyira nem volt élelmiszerhiány, hogy tavaly rekordmennyiségű búzát exportáltak. Itt tehát egyedül az EU bohócai lőtték lábon magukat a szankciósdival.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.07.16 20:14

@Mecsabesz:
naja, az nem is volt kerdes, hogy ketoldali a veszteseg. a kerdes az, hogy a majdnem 1 milliardos nyugati allamok vagy a 142 millios haramia allam veszit-e tobbet. a masik, hogy ettol fuggetlenul a nyugati allamok azt gondoljak, hogy az elveik tobbet ernek par szerzodesnel, amibol az orosz hadiipart fejlesztik. igazabol a nyugati valutatol fosztjak meg oroszorszagot a blokad alatt. barmennyibe is kerul, a vezetok szerint megeri. szerintem is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2017.07.16 16:52

@ptiszaii: Csak neked, ha már ilyen lump vagy utána nézni fidesz csicska

http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/orosz_embargo_fellelegezhetnek_az_europai_gazdak.642845.html

http://index.hu/kulfold/eurologus/2014/08/27/ki_veszit_az_eu-orosz_kereskedelmi_haborun/

https://www.youtube.com/watch?v=hdp1RYfrgqg

Google a barátod!

Itt mindenki veszít agyhalott, nem csak a ruszkik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2017.07.16 15:56

@Bahnsteig_Eins: "aztán végül csak a francia, belga stb. gazdák öntötték az utcára az eladhatatlan tejet Európa nagyvárosaiban... meg a magyar és lengyel alma rohadt meg tonnaszámra a raktárakban, stb."
Erre hozzál forrást.
Oltári nagy kamu tőled.
Igazi fideszes vagy szélősjobbos orosz rémhír.
Ezt csinálja Lovas István és Szaniszló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.07.16 15:54

@Bahnsteig_Eins:
azert ennyira nem rozsas a helyzet. a 2008-as gdp/fo az amit a gazdasaguk tud. iden is 0,2%-os nevekedest josolnak. a krimi okorkodes egy elpazarolt evtized lett. szarul elnek? ahhoz kepest, hogy mennyivel jobban kene elniuk, igen szarul. gondolom te is szereted, amikor a regnalo hatalom eldob egy evtizedet az eletedbol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html