Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Zágráb eddig azért nem adott zöld jelzést az oktatásról szóló fejezet megnyitására, mert úgy vélte, hogy Szerbiában nem adott minden feltétel a kisebbségi oktatáshoz, példaként a tankönyvek szerbről horvátra fordításának hiányosságait említette.

A diplomácia vezetője korábban úgy nyilatkozott: a nemzeti kisebbségek teljes védelme is feltétele annak, hogy Szerbia csatlakozhasson az Európai Unióhoz (EU), Horvátország pedig elvárja, hogy Belgrád megoldja a kisebbségek problémáját. Szerbiának az európai integráció útján egy sor dolgot végre kell hajtania, és meg kell felelnie az uniós normáknak - tette hozzá.

Mladen Sarcevic szerb oktatási miniszter pénteken Belgrádban megállapodást írt alá a horvát kisebbség képviselőivel, amely nem csak a tankönyvek horvát nyelvre való fordítását szabályozza, hanem további kedvezményeket is tesz az oktatás terén kisebbségek felé.

Az aláírási ceremónián részt vett a horvát és a bolgár nagykövet (korábban mindkét ország gátolta Szerbiát abban, hogy megnyissa a 26. fejezet tárgyalását), valamint az Európai Unió képviselője is.

Davor Stier üdvözölte Belgrád lépését, amellyel szerinte Szerbia megteremtette a feltételeket az oktatásról szóló fejezet megnyitására, ezért Horvátország nem gátolja tovább a tárgyalások következő fejezetének megnyitását.

Horvátország nyár elején az emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról szóló 23. tárgyalási fejezet megnyitását akadályozta meg, akkor is a kisebbségi jogok hiányosságaira hivatkozott. A fejezet végül júliusban megnyílhatott.

Szerbia 2008-ban írta alá a stabilizációs és társulási megállapodást Brüsszellel, majd 2012 márciusában elnyerte az EU-tagjelölti jogállást. A csatlakozási tárgyalások 2014 januárjában kezdődtek meg, az első tárgyalási fejezetet viszont csak 2015 decemberében nyitották meg.