Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mark Rutte holland miniszterelnök úgy véli, hogy az Európai Uniónak hat-nyolc hete maradt arra, hogy megvédje a schengeni övezeten belüli szabad utazás rendszerét - idézte a davosi Világgazdasági Fórumon felszólaló politikust a Financial Times. Rutte szerint a tavasz beköszöntével sokszorosára nőhet az Európába érkező menekültek száma.

Ha ezt nem sikerül megelőzni, az jóvátehetetlen károkat okozhat a határmentes rendszernek, miután a benne részt vevő államok helyreállítanák határellenőrzésüket. A holland kormányfő szerint azonnal életbe kellene léptetni az EU és Törökország megállapodását, amely a vízumkényszer eltörlésért, a csatalakozási tárgyalások újrakezdésért és 3,3 milliárd euró támogatásért cserébe a török határ lezárását tartalmazza.

Nem bír el velük Európa

Rutte sürgeti az EU külső határvédelmének megerősítését és a kötelező kvóták érvénybe léptetését, amelyek alapján szétosztanák a bevándorlókat az EU-tagállamok között. Ez utóbbit a magyar kormánnyal az élen vehemensen ellenzik a kelet-közép-európai országok.

A holland politikus emlékeztetett arra, hogy idén eddig 35 ezer ember érkezett Törökországból Görögországba szemben 2015 januárjával, amikor az egész hónapban 1700 menekült lépte át a határt. Tavasszal ez a szám négyszeresére nőhet, amivel szerinte már nem bír el Európa.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa a héten azt mondta, hogy naponta 2000 menekült érkezik a szerb-macedón határra annak ellenére, hogy a térségben mínusz 19 Celsius-fokra esett a hőmérséklet.

Kinyitnák a pénztárcát

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, aki eddig arról volt híres, hogy igencsak szűkmarkúan osztogatta az adófizetők pénzét, egyfajta új Marshall-terv indítását kezdeményezte az Európa környezetében lévő országok gazdasági fejlődésének felpörgetése érdekében.

A cél a menekültáradat megállítása lenne oly módon, hogy jobb életfeltételeket teremtenek a Közel-Keleten és Afrikában. Schäuble elismerte, hogy egy ilyen terv megvalósítása eurómilliárdokba kerülne. (És borítékolható, hogy kevesebb forrás jutna Kelet-Közép-Európának - a szerk.)

A pénzügyminisztertől, aki szintén a davosi fórumon szólalt fel, megkérdezték, hogy Németország el tudna-e boldogulni újabb egymillió menekülttel 2016-ban, miután 2015-ben már befogadott ennyi embert. Schäuble azt válaszolta: gondolni sem szeretne erre a forgatókönyvre.