Újabb fogást talál Magyarországon a Financial Times

A magyar kormány közmunka-politikájáról ír a Financial Times annak kapcsán, hogy a déli vasfüggöny építésére kivezényeltek közmunkásokat is. Az USA-ban is bevezettek hasonló foglalkoztatást nyolcvan évvel ezelőtt, ám rájöttek, hogy nem jó ötlet, ragaszkodni hozzá.
Napi.hu, 2015. augusztus 15. szombat, 12:25
Fotó: Napi.hu

Versenyt fut az idővel a magyar kormány, amely augusztus végére végezni akar a 175 kilométer hosszú magyar-szerb határon húzódó kerítés felépítésével, mivel sok bevándorló még az akadály elkészülte előtt be akar jutni az országa - írja a Fianancial Times (FT). Naponta ezer menekült érkezik Szerbia felől. A rohammunka végzésében váratlan helyről kaptak segítséget a magyar hadsereg vitézei: közmunkások kacsolódtak be a kerítésépítésbe.

Főként fiatal és középkorú férfiakat látott az FT tudósítója, akik részei annak a magyar munkanélküliekből rekrutálódó, növekvő közmunkáshadseregnek, amelynek létszáma eléri a 260 ezer főt. A bírálók szerint a kormány közmunkaprogramja egyre több közpénzt nyel el és egyfajta politikai eszközként működik, amely arra szolgál, hogy létrehozza a képzetlen munkások alsó rétegét.

Cselédsor

A közmunka egyfajta csapda, amely cselédsorba taszítja az abban részt vevőket, s ezzel rontja az esélyeiket arra, hogy visszakerüljenek a piaci állásokat kínáló munkaerőpiacra. Az ilyen programok nagyobb részben eltűntek a fejlett országokból - emlékeztet David Card, munkaügyekkel foglalkozó amerikai egyetemi professzor. A múlt század harmincas éveinek nagy depressziója idején jöttek divatba, de az 1970-es évekre megszűntek, mert erős kétségek merültek fel hatékonyságukkal kapcsolatban.

Független közgazdászok és az EU is figyelmeztette a budapesti vezetést, hogy a közmunka nem javítja a munkanélküliek kilátásait, ám ennek ellenére 2010 óta négyszeresére, 270 milliárd forintra nőtt az erre fordított költségvetési forrás. Várakozások szerint 2018-ban már a GDP 1,6 százalékát viszi el a közmunka, amelyben 350 ezer ember vesz majd részt. Ez a munkaképes korú magyar népesség kilenc százaléka.

Kiskirályok

Sok kelet-közép-európai ország indított ilyen programokat a rendszerváltás után állás nélkül maradt emberek foglalkoztatására, ám Magyarországon Orbán Viktor kormányfő unortodox gazdaságának szerves részét képezi. Kiterjedtségében is egyedi, valamint abban is, hogy óriási hatalmat ad a helyi polgármestereknek a településeiken élő emberek felett.

Az Orbán-kormány 90 napra csökkentette a munkanélküli-segély fizetésének idejét - ez a legrövidebb ilyen periódus az EU-ban -, amivel feltornászta a közmunkára szorulók számát. Az emberek havonta 160 eurót kereshetnek közmunkával, ami kevesebb a minimálbérnél, de több a szociális támogatás összegénél.

Jogfosztottság

A részvevők egy része azt állítja, hogy a polgármesterek csak annak adnak munkát, aki vállalja, hogy a kormányzó Fideszre szavaz a választásokon. Akinek nem tetszik az arca, azt mondvacsinált indokokkal dobhatják ki, ami egyet jelent azzal, hogy semmilyen megélhetési forráshoz nem juthatnak.

A kormány szerint a program hatásos, hiszen 2014-ben az EU-ban Magyarországon csökkent a leggyorsabban a munkanélküliség. Elemzők szerint azonban a statisztika elfedi a valódi munkanélküliséget, mivel a közmunkásokat is foglalkoztatottnak mutatja. Igaz, hogy a magánszektor nem biztosít munkát azokban a térségekben, ahol a közmunka az emberek egyetlen lehetősége, ám ennek nem szabadna azt jelentenie, hogy a munkavállalók alapvető jogai sem illetik meg őket - idéz egy magyar szakértőt az FT.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2015.08.18 15:18

@K_Toth:
Kis túlzással az egy trafó.

Sajnos vannak dolgok amik a te tudatodig el sem jutnak. Mivel nem fogod elolvasni a 2 cikket, ezért szemezgettem neked belőle:

http://privatbankar.hu/makro/dul-a-politikai-vihar-a-nemet-atomeromuvek-korul-a-vegen-a-paksi-aram-lesz-a-legolcsobb-275209

"fukusimai nukleáris katasztrófát követően és azóta már nyolc atomerőművet kapcsoltak ki a 17-ből." - azaz még van 9 atomerőművük.

"Egyes befolyásos gazdasági szakértők egyenesen öngyilkosságról beszélnek és egy ?elképesztően drága tévútról?."

"Bár óriási szubvenciókkal támogatja az állam a megújulókat, de ezt a költséget leginkább az emberekkel fizettetik meg. A német háztartásoknak jelenleg kétszer annyit kell fizetniük az áramért, mint amerikai társaiknak."

"az ipari fogyasztók is 30 százalékkal magasabb áron kapják az áramot, mint négy éve."

"nem hogy csökkent, hanem inkább nőtt a széndioxid-kibocsátás. "

"Groteszk módon tavaly már 1990 óta így is a legmagasabb szinten állt Németországban a szénből nyert áram mennyisége."

" a Vattenfall az atom-kiszállás miatt most a német kormányt egy amerikai bíróságon 4,7 milliárd euró kártérítésre pereli. Ezzel nincsen egyedül, az EON és RWE óriások 10 milliárdra perelik az államot."

"A kegyelemdöfést aztán egy nemrégen publikált Stanford egyetemi tanulmány adta meg. Az IEEE Spectrum-ban megjelent írásban a kutatók annak a véleményüknek adtak hangot, miszerint a megújítható energiák túl drágák és megbízhatatlanok és az csupán egy ábránd, hogy ezzel föl lehet tartóztatni a klímaváltozást."

"A végén a jelek szerint a magyar politikai vezetésnek lesz igaza, és 2040-ben a paksi áram lesz a legolcsóbb Európában, miközben Németország a falnak megy a nagy átalakításával."

http://atomenergiainfo.hu/blog/nemetorszag-atomellenessege-maris-sok-gondot-okoz

"jelenleg a működő atomerőművek jelenleg több energiát termelnek, mint a nap- és szélerőművek összesen."

"a megújulók növekvő alkalmazása mellett nagyon felgyorsult az új gáz- és szénerőművek építése is."

"Éppen ezért a német villamosenergia-termelés közel 70%-át továbbra is az atom-, gáz- és szénerőművek biztosítják, amelyből a legszennyezőbb széntermelés 46%-ot képvisel."

"a német ?atomellenes? döntés, valamint a fokozódó, nap- és szélerőművi termelés miatt Németország villamos energiát importál Franciaországból, ahol a villamosenergia-termelés közel 74 százaléka az atomenergiából származik. "

"heti villamosenergia-termelés adatai alapján kiderül, hogy az export döntő része továbbra is ?kényszerexport? a megújuló energiaforrások bizonyos időszakokban történő túltermelése miatt, ami rendszerszabályozási gondot okoz."

"A nukleáris kapacitások leállítása mellett tovább rontja az Unió versenyképességét az Amerikai Egyesült Államokhoz képest az is, hogy a kieső nukleáris kapacitások pótlását elsősorban megújuló energiaforrásokkal kívánják pótolni, azonban ennek az összes költsége jóval magasabb, mint az atomenergia által termelt villamos energiáé."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

K_Toth, 2015.08.18 15:10

@rw2: 2015. augusztus 18., kedd 15:04
Ha te a tudatodig csak ennyi jutott el, akkor sajnállak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.08.18 15:04

@K_Toth: még jó hogy a világ "legnagyobb szélerőműve" nem szélerőmű, de még csak nem is erőmű :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

K_Toth, 2015.08.18 15:01

http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/08/18/ez-lesz-a-vilag-legnagyobb-szeleromuve-nemetorszagban/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.08.18 14:57

@K_Toth:
"Ezekre még nem válaszoltál:"
Eddig kétszer leírtam hogy nem vagyok kompetens ebben a kérdésben. Ha nem ment át, sajnálom, de vagy hülye vagy, vagy másba nem tudsz kapaszkodni és most ezen görcsölsz.

Ellenben te semmi érdemlegeset nem válaszoltál, olyanról amiről tények szintjén lehet beszélni, saját állításodat sem tudtad alátámasztani, inkább csak mellébeszéltél, vagy simán kikerülted a választ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html