Versenyt fut az idővel a magyar kormány, amely augusztus végére végezni akar a 175 kilométer hosszú magyar-szerb határon húzódó kerítés felépítésével, mivel sok bevándorló még az akadály elkészülte előtt be akar jutni az országa - írja a Fianancial Times (FT). Naponta ezer menekült érkezik Szerbia felől. A rohammunka végzésében váratlan helyről kaptak segítséget a magyar hadsereg vitézei: közmunkások kacsolódtak be a kerítésépítésbe.

Főként fiatal és középkorú férfiakat látott az FT tudósítója, akik részei annak a magyar munkanélküliekből rekrutálódó, növekvő közmunkáshadseregnek, amelynek létszáma eléri a 260 ezer főt. A bírálók szerint a kormány közmunkaprogramja egyre több közpénzt nyel el és egyfajta politikai eszközként működik, amely arra szolgál, hogy létrehozza a képzetlen munkások alsó rétegét.

Cselédsor

A közmunka egyfajta csapda, amely cselédsorba taszítja az abban részt vevőket, s ezzel rontja az esélyeiket arra, hogy visszakerüljenek a piaci állásokat kínáló munkaerőpiacra. Az ilyen programok nagyobb részben eltűntek a fejlett országokból - emlékeztet David Card, munkaügyekkel foglalkozó amerikai egyetemi professzor. A múlt század harmincas éveinek nagy depressziója idején jöttek divatba, de az 1970-es évekre megszűntek, mert erős kétségek merültek fel hatékonyságukkal kapcsolatban.

Független közgazdászok és az EU is figyelmeztette a budapesti vezetést, hogy a közmunka nem javítja a munkanélküliek kilátásait, ám ennek ellenére 2010 óta négyszeresére, 270 milliárd forintra nőtt az erre fordított költségvetési forrás. Várakozások szerint 2018-ban már a GDP 1,6 százalékát viszi el a közmunka, amelyben 350 ezer ember vesz majd részt. Ez a munkaképes korú magyar népesség kilenc százaléka.

Kiskirályok

Sok kelet-közép-európai ország indított ilyen programokat a rendszerváltás után állás nélkül maradt emberek foglalkoztatására, ám Magyarországon Orbán Viktor kormányfő unortodox gazdaságának szerves részét képezi. Kiterjedtségében is egyedi, valamint abban is, hogy óriási hatalmat ad a helyi polgármestereknek a településeiken élő emberek felett.

Az Orbán-kormány 90 napra csökkentette a munkanélküli-segély fizetésének idejét - ez a legrövidebb ilyen periódus az EU-ban -, amivel feltornászta a közmunkára szorulók számát. Az emberek havonta 160 eurót kereshetnek közmunkával, ami kevesebb a minimálbérnél, de több a szociális támogatás összegénél.

Jogfosztottság

A részvevők egy része azt állítja, hogy a polgármesterek csak annak adnak munkát, aki vállalja, hogy a kormányzó Fideszre szavaz a választásokon. Akinek nem tetszik az arca, azt mondvacsinált indokokkal dobhatják ki, ami egyet jelent azzal, hogy semmilyen megélhetési forráshoz nem juthatnak.

A kormány szerint a program hatásos, hiszen 2014-ben az EU-ban Magyarországon csökkent a leggyorsabban a munkanélküliség. Elemzők szerint azonban a statisztika elfedi a valódi munkanélküliséget, mivel a közmunkásokat is foglalkoztatottnak mutatja. Igaz, hogy a magánszektor nem biztosít munkát azokban a térségekben, ahol a közmunka az emberek egyetlen lehetősége, ám ennek nem szabadna azt jelentenie, hogy a munkavállalók alapvető jogai sem illetik meg őket - idéz egy magyar szakértőt az FT.