A kormány a feketegazdaságnak és a külföldi forgalmazóknak, azaz éppen azoknak a piaci szereplőknek kedvez az e-cigaretták értékesítésének tervezett új szabályaival, akiket az egészségügyi kockázatok miatt háttérbe akar szorítani - derül ki a Világgazdaság cikkéből. Jól járhatnak a garancia nélkül árusító külföldiek és a töltőfolyadékot otthon kotyvasztók is.

Az emberminisztérium (Emmi) a márkanevektől és a hatáserősségtől függően 475 ezer forint szolgáltatási díjat szedne, a változások bejelentésekor pedig további 306 ezer forintot kell majd fizetni. Ezt a termékeket gyártónak vagy az azt importálóknak kell majd kicsengetniük, ha az új rendelet hatályba lép.

A szakértők szerint a pénz egy részét ki lehet gazdálkodni, de az elektronikus cigaretta fogyasztásához szükséges készülékek olyan gyorsan változnak, mint a mobiltelefonok. Ezért a módosítási díjjal már baj lesz. A kínálat várhatóan szűkülni fog, viszont az online áruházak, amelyek gyorspostával elküldik a vevőnek a termékeket, jól fognak keresni a magyar szabályoknak köszönhetően.