Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A britek többsége az EU-ban maradás mellé tenné az X-et, ha most vasárnap tartanák a népszavazást arról, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e az EU-ból - idézte a BMG Research kutatóintézet felmérésének eredményét a Business Insider (BI). A különbség kicsi: 51-49 százalékban győznének a Remaint pártolók.

A júniusi függetlenségi népszavazáson 52-48 százalék megoszlással nyert a Brexit, így a változás azt sejteti, hogy sokan megváltoztatták a véleményüket. Ez csak az igazság egyik része, ugyanis a fordulat alapvetően azoknak köszönhető, akik akkor nem vettek részt a referendumon, ám ezt megbánták, és most már elmennének.

Ők azok akiket az angol megbánás (regret) szó felhasználásával Bregret szavazóknak neveznek. Az ő körükben készült külön közvélemény-kutatás azt az eredményt hozta, hogy 46 százalékuk az EU-ban maradásra, míg 27 százalékuk a távozásra voksolna.

Nem spórol a skót első miniszter

Nicola Sturgeon Skócia első minisztere (képünkön jobbra) kész jogászokkal megerősíteni azokat a magánszemélyeket és jogi irodákat, akik pert indítottak azért, hogy a brit parlament hozzájárulása nélkül ne lehessen elindítani az Egyesült Királyság válási tárgyalásait az EU-val - derül ki a BI másik cikkéből.

Az bíróság első körben az eljárást kezdeményezőknek adott igazat, de a kormány - amely szerint nincs szükség parlamenti jóváhagyásra - fellebbez a döntés ellen a Legfelsőbb bíróságon.

Theresa May miniszterelnök (képünkön balra) ragaszkodik ahhoz, hogy 2017. március végéig elindítsa a kilépési eljárást. A Legfelsőbb Bíróság várhatóan december elején dönt az ügyben.

Megfúrnák az egészet

Sturgeon azonban még arra is kész lenne, hogy úgy, ahogy van megfúrja a Brexitet. Szemben a brit átlageredménnyel Skóciában 62-38 arányban az EU-ban maradásra voksoltak az emberek, amit a Skót Nemzeti Pártot (SNP vezető első miniszter úgy értelmez, hogy országát mindenáron - akár az Egyesült Királyságból való kilépéssel is - az unióban kell tartania.

A bírósági döntésről érkezett hír hallatán nem csupán a jogi segítséget helyezte kilátásba, hanem kijelentette, hogy ha a fellebbezés érvényben hagyja a parlament jóváhagyásának előírását, akkor az 54 SNP-képviselőt kötelezik a Brexit-tárgyalások megkezdésének elutasítására.

A brit parlament alsóházában ugyan 650 képviselő ül, így a skót párt egyedül nem sokra megy, ám a Munkáspárt többsége és a toryk egy része is Remain-párti, így előfordulhat, hogy megfúrják a népszavazás döntését a Brexitről.