Újabb fordulat Észak-Korea és az USA "barátságában"

Észak-Korea értékelése szerint a Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vezette delegáció phenjani tárgyalásai "sajnálatos" kimenetelűek voltak, és a találkozókon Washington egyoldalúan próbálta rákényszeríteni Észak-Koreát arra, hogy feladja atomprogramját, s emiatt "meginoghat az atomfegyver-mentesítést illetően eddig szilárdan vallott" eltökéltségük.
Szabó Zsuzsanna, 2018. július 7. szombat, 18:16
Fotó: Reuters

Pompeo a phenjani közlemény megjelenése előtt néhány órával korábban még termékenynek nevezte kétnapos phenjani tárgyalásait, amelyek szerinte a jóhiszeműség jegyében zajlottak - írja az Index.

Pompeo Kim Jongcsollal, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnökével folytatott megbeszélést pénteken és szombaton. Az amerikai külügyminiszter szerint több kérdésben is sikerült nagy haladást elérni, bár egyes területeken még van teendő, amelyet majd munkacsoportokban végez el a két fél. Hozzátette: az amerikai és az észak-koreai védelmi minisztérium tárgyalóküldöttsége július 12-én találkozik a két Korea határán fekvő Panmindzsonban, ahol az 1950 és 1953 között vívott koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak hazaszállításáról tárgyalnak majd, valamint az észak-koreai rakétahajtóművek kísérleti telepének felszámolásáról.

Észak-Korea ezzel szemben kifejezetten borúlátóan összegezte az amerikai delegáció látogatását. A külügyminisztérium egyik szóvivője közleményében azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy elárulta a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között júniusban létrejött csúcstalálkozó szellemiségét azzal, hogy "egyoldalú és rablásszerű" követeléseket fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy Phenjan számolja fel nukleáris programját teljes egészében, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon.

A phenjani közlemény szerint "nagyon aggasztó" kimenetelűek voltak a Pompeo által folytatott megbeszélések, mert azok egy olyan "veszélyes szakaszhoz vezettek, amely miatt meginoghat az atomfegyver-mentesítést illetően eddig szilárdan vallott eltökéltségünk".

Az elvárásaink és a reményeink (az amerikai féllel szemben) olyan naivak voltak, hogy az már szinte bolondság

- tette hozzá a szóvivő.

A kép forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK