Újabb fronton dacolnak az EU-val a lengyelek

Lengyelország nem óhajt lemondani a szénről az energiatermelésben. A varsói kormány csupán annyit vállalna, hogy a rendkívül légszennyező fekete energiahordozó súlyát 2050-ig 50 százalékra szorítják le.
Barabás Júlia, 2017. október 10. kedd, 06:41
Fotó: Reuters

Lengyelország továbbra is használhatja a szenet, de korlátoznia kell annak szerepét az úgynevezett energiamixben- mondta Krzysztof Tchórzewswki energiaügyi miniszter a Business Insider lengyel kiadásának tudósítása szerint. A kormány 2050-ig 50 százalékra akarja leszorítani a szén súlyát a jelenlegi 80 százalékról.

A szakminiszter szerint az Európai Bizottság nem várja el, hogy az ország 2035-ig lemondjon a fekete energiahordozóról. Az EB energetikai-klimatizációs feladatként kezeli a kérdést és azt várja, hogy az állam támogassa a bányászat fokozatos visszaszorulását, ami a korábbi támogatáson túl ötmilliárd zlotys kiadást jelent 2019-2023 között. Emellett fel kell állítani egy különleges alapot a a bányászat után hátramarad területek revitalizálására. A soron következő megbeszélés ez ügyben a bizottság képviselőivel októberben lesz.

Lengyelország célja, hogy elfogadtassa a bizottsággal az energetikában a szén további használatának lehetőségét.Tchórzewski elmondta, hogy az árampiac támogatásának költségeit mindenki viselni fogja 2021-től. Becslése szerint ez sok millió háztartásnak havi 2,5 zlotyba (200 forint) fog kerülni.

(A nyitókép forrása: Reuters)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.10.10 09:06

Jó nagy marhák. A széntermelés mérhetetlenül veszteséges. Ezen a pénzen rengeteg gázt vehetnének, és sokkal jobban kímélnék a környezetet is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html