Orosz állami és önkormányzati szervek 20016. január 1-től nem használhatnak külföldi szoftvert, amennyiben létezik annak orosz megfelelője - írta a The Moscow Times. A lap szerint ez az orosz nemzetbiztonságot és a technológiai fejlődést szolgáló lépés a külföldi vállalatoknak évente több száz millió dolláros bevételkiesést okozhat.

A Dmitrij Medvegyev miniszterelnök által aláírt rendelet egyaránt épít a nyugati szankciók életbe léptetése óta folyó importellenes kampány egyre hevesebbé válására és a már kémhisztériával határos biztonsági intézkedésekre. Ezek vezettek az iPhonok bojkottálására való felszólításokra, a Microsoft Windos-zal konkuráló hazai operációs rendszer létrehozásának megkezdésére és az Internet egyre szigorúbb ellenőrzésére és korlátozására, miközben a hardware fronton is igyekeznek kiszorítani a nyugati gyártmányokat. Ahogy azt Nyikolaj Nyikiforov kommunikációs miniszter igen egyszerűen megfogalmazta, teljes függetlenséget akarnak elérni az információk terén.

Ez a kampány igen sokba fog kerülni az olyan szoftver-óriásoknak, mint a SAP, az Oracle, az IBM és a Microsoft, amelyek a piac mintegy háromnegyedét uralva tavaly 1,4 milliárd dollárt kerestek itt, ebből mintegy 300 milliót kormányszerveknél - írta a Kommerszant.

Ami felmérhetetlen, hogy mekkora károk fogják érni az orosz gazdaságot. A képtelenül rövid határidő valószínűleg arra sem lesz elég, hogy megállapítsák, a jelenleg Oroszországban használt programok közül melyeknek van orosz megfelelője, nemhogy a váltás végrehajtására, s a sietség súlyos zavarokat okozhat az egész gazdaságban.