Újabb gázáremelés várható

A Gazprom az európai gázárak további emelkedésére figyelmeztetett.
NAPI Online, 2008. március 17. hétfő, 12:25
Fotó:

Az OAO Gazprom, Oroszország legnagyobb energiaipari cége arról tájékoztatott, hogy az európai fogyasztók a korábban beharangozottnál akár 13 százalékkal is többet fizethetnek a gázért. A Gazprom az energiahordozó rekordszintű áremelkedésével indokolta megújított becslését. A földgáz ára az idén már meghaladta az 1000 köbméterenkénti 370 dollárt - írja a Bloomberg, hozzátéve, hogy az oroszok által előrejelzett emelés akár 400 dollár fölé is nyomhatja az árakat. A Gazprom korábban 354 dollárban határozta meg az európai fogyasztók számára várható díjakat; a becslés 90 dolláros olajárra épült.

A Gazprom Európa negyedének földgáz-ellátásáért felelős, így az áremelés jelentős nem várt terheket róhat a fogyasztókra; a társaság emellett felvetette, hogy a volt szovjet tagországok számára eddig biztosított engedményeket is eltörölheti, többek között az ukrán-orosz gázvitára reagálva. A hírek szerint a lakossági gázár-támogatások Oroszországban is megszűnhetnek.

Az orosz társaság emellett tárgyalásokat sürget a közép-ázsiai kitermelő országokkal, mint Türkmenisztán és Kazahsztán; a Gazprom által szállított földgáz nagy része ugyanis közép-ázsiai lelőhelyekről érkezik Európába, a kitermelést végző országok pedig a jövő évtől kezdődően európai szintű árakat követelnek az általuk felszínre hozott energiahordozóért.

Az ukrán NAK Naftogaz vezetői az orosz bejelentéssel párhuzamosan közölték: sikerült megállapodást kötniük a Gazprommal az idei évi földgáz-árakról; az egyezmény aláírásával jövő januárig újra elhárult az európai gázellátás folyamatosságát veszélyeztető fenyegetés, amely korábban komoly fejtörést okozott Kelet-Közép-Európában, arra sarkallva többek között Magyarországot is, hogy alternatív források után nézzen.

HOZZÁSZÓLÁSOK