Újabb gázháború a láthatáron?

Bár Viktor Janukovics februári elnökké választása után úgy tűnt, elsimulnak az orosz–ukrán ellentétek, a Financial Times úgy látja, hogy a fűtési szezon ismét a két ország 2006 óta már kétszer megtapasztalt, Európa gázellátását veszélyeztető viszályával indulhat.
Barabás T. János, 2010. szeptember 24. péntek, 08:15
Fotó:

Az új ukrán vezetőnek áprilisban sikerült elérnie a gáz árának 30 százalékos csökkentését, aminek fejében 25 évvel meghosszabbították a fekete-tengeri orosz flotta krími támaszpontjának bérletét. Ezt a diszkontot azonban az európai piaci árból adja az orosz fél - ennek alkalmazásáról még a korábbi kormányfővel, Julia Timosenkóval állapodtak meg januárban -, ami az elmúlt hónapokban olyan magas lett, hogy a gáz az ukrán fogyasztóknak még közel egyharmados árengedménnyel is megfizethetetlen. Ezért Kijev újabb árengedményt kért, aminek feltételeiről máig vitatkoznak a felek.

A helyzetet kihasználva Oroszország szeretné ellenőrzése alá vonni a stratégiai fontosságú ukrán gázvezetékrendszert, amely az orosz gáz 80 százalékát juttatja el Nyugat-Európába. Májusban Vlagyimir Putyin kormányfő javasolta, hogy olvadjon össze a Gazprom gázexportőr és a Naftogaz, a vezetékrendszer ukrán gazdája.

Ugyanakkor vannak, akik szerint ennél is többről, a stratégiai fontosságú ukrán és orosz gazdasági ágazatok összeolvasztásáról van szó. Ilyen a repülőgép- és a nukleáris ipar. Putyin nyilván nem véletlenül utalt arra, hogy szó lehet további gázárcsökkentésről, de csak egy szélesebb gazdasági reintegráció részeként. Hozzunk létre egy egységes gazdasági térséget, harmonizáljuk a gazdasági törvényeinket, azután kiterjeszthetjük hazai árainkat a partnereinkre - mondta a kormányfő.

HOZZÁSZÓLÁSOK