Az ukrán elnök öt napot adott a kormánynak az Oroszországgal ismét felújult gázvita megoldására, vagyis az ukrán gázadósság rendezésére az MTI szerint. Oroszország csütörtökön vetette fel ismét Ukrajna - Moszkva által állított - gázadóssága rendezésének kérdését. A Gazprom újólag azt követeli, hogy Ukrajna rendezze 2,4 milliárd dolláros adósságát, amely a Gazprom szerint ki nem fizetett földgázszállítások miatt keletkezett. Kijev szerint viszont semmivel sem tartoznak a Gazpromnak.

Oroszország már elzárta a gázcsapot 2006 elején, amikor vitája támadt Ukrajnával a ki nem fizetett gázszámlák miatt. Emiatt akkor jórészt leállt az Európába irányuló orosz gázexport, mert annak közel 80 százaléka Ukrajnán keresztül halad. Az akkori esetet megállapodással rendezték a felek. Most Dmitrij Medvegyev orosz államfő utasította a Gazpromot arra, hogy hajtsa be a mintegy 2,4 milliárd dolláros ukrán fizetési hátralékot.

A Naftogaz ukrán állami energiaipari cég szerint azonban Ukrajna semmivel sem tartozik közvetlenül a Gazpromnak. A Naftogaz ugyanis a RosUkrEnergo orosz-ukrán cégtől veszi a földgázt, amelynek a Gazprom csak társtulajdonosa. A Naftogaz azt elismerte, hogy a RosUkrEnergónak adósa, mindent egybevéve 1,26-1,27 milliárd dollárral.

A RosUkrEnergo 50 százaléka a Gazpromé, a másik 50 százalékot két ukrán üzletember birtokolja. A svájci bejegyzésű cég vegyesesen orosz földgázzal és olcsóbb közép-ázsiai gázzal látja el Ukrajnát. Ukrajna évente mintegy 55 milliárd köbméter földgázt importál. Ennek döntő részét a RosUkrEnergótól vásárolja.

A napokban korábban már úgy tűnt, hogy Moszkva és Kijev egyetért a jövő évre rögzítendő orosz gázárról, és arról hamarosan végleges megállapodás születik. Oroszország idén ezer köbméterenként 179,50 dollárért szállít földgázt Ukrajnának.

Az orosz Gazprom - a korábbi hírek szerint - másfél hete 55 milliárd köbméter földgáz szállításáról állapodott meg Ukrajnával, a jövő évre. A jövő évi szállításokról Alekszej Miller, a Gazprom és Oleg Dubina, az ukrán Naftogaz vezetője tárgyalt. Az orosz gázmonopólium ezzel kapcsolatos közleménye szerint "általános egyetértés" alakult ki az árakat illetően a tárgyalásokon, és azt várják, hogy a megbeszélések a közeljövőben le is zárulnak.