Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz gyerekek iskolakezdésének költségei minden eddigi rekordot megdöntöttek - idézett egy friss reprezentatív felmérést a Moscow Times. Az adatokat hitelesnek kell elfogadnunk, hiszen az állami közvélemény-kutató intézet (VTsIOM) végezte a vizsgálatot. Az átlagos orosz család gyermekenként közel 20 ezer rubelt (84 ezer forint) költött csemetéire 2015. szeptember 1-je előtt.

Ez a kiadás majdnem másfélszer (47 százalékkal) több, mint amit tavaly ilyenkor erre a célra fordítottak. Még meredekebb számot kapunk, ha a tíz évvel ezelőtti adatokkal hasonlítjuk össze a kiadásokat. Az akkorinak 225 százalékába kerülnek a szükséges felszerelések. A drámaian bővülő terhek komolyan megterhelik az orosz családok költségvetését - állapítják meg az állami közvélemény-kutatók.

Moszkvában és Szentpéterváron az átlagosnál drágább az iskolakezdés. Oroszország két legnagyobb városában 30 818 rubelbe (129,5 forint) kerül a gyermekek beiskolázása. A legnagyobb költség az orosz iskolákban megszokott uniformis, a testnevelés felszerelés és az iskolai cipő, ezek együtt a szülők beszámolói szerint 7191 rubelbe (30 ezer forint) kerülnek idén, szemben a tavalyi 4709 rubellel.

A tankönyvek és a füzetek 60 százalékkal drágultak, az iskolatáska ára átlag 2855 rubel (12 ezer forint), míg tavaly csak 1940 rubelt kellett erre költeni. Eközben az orosz átlagkereset mindössze 33 980 rubel (142,8 ezer forint).

Igor Berezin maketingszakértő ugyan korainak tartja a végső szaldó megvonását, mert sokan szeptemberre halasztják a bevásárlás egy részét, ám biztosra veszi, hogy legalább ötödével drágul az iskolakezdés 2014 szeptemberéhez képest.

Magyarországon is drága

Magyarországon legalább 30-40 ezer forintot kell költeni a gyerekek iskolakezdésére - írta a Pénzcentrum. A legnagyobb tétel a legalább 7-8 ezer forintba kerülő iskolatáska. A kedvezményes csomagok, amelyek táskát, tolltartót és tornazsákot kínálnak egyben 20-40 ezer forintért kaphatók. Egy szülő beszámolója szerint az előbbi három tételt nem tartalmazó eszközökért - tehát a tollakért, a füzetekért, a festékekért stb. - 15 ezer forintot fizetett, pedig mindenből a legolcsóbbat vette.