Újabb gondok Paks II. nagytestvérével

Négy hónappal elhalasztják az új, harmadik generációs európai nyomottvizes reaktor (EPR) üzembe helyezését a finnországi Olkiluoto atomerőműben - jelentette be az erőművet üzemeltető finn vállalat (TVO) az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2018. június 13. szerda, 17:17
Fotó: AFP

A reaktort építő Siemens-Areva német-francia konzorcium 2019 májusa helyett 2019 szeptemberében tudja üzembe helyezni az új reaktort, mert a tervezettnél hosszabb időt vesznek igénybe a tesztek.

Az Areva azt tervezi, hogy jövő év januárjában tölti fel üzemanyaggal a reaktort, majd májusban rákapcsolja az áramhálózatra, és szeptemberben helyezi üzembe.

Az Olkiluoto szigeten - Finnország délnyugati csücskében, a Balti-tengerhez tartozó Botteni-öböl partján - fekvő atomerőműben két forralóvizes reaktor működik, a 710 megawatt teljesítményű 1978 szeptembere, a 880 megawatt teljesítményű 1980 februárja óta.

Az 1600 megawatt kapacitású harmadik reaktorblokk építését 2005-ben kezdték meg, eredetileg 2010-re tervezték az üzembe helyezését. A kivitelezés költség- és időtúllépései miatt a felek - a TVO és a Siemens-Areva konzorcium - kölcsönösen egymást hibáztatják. A párizsi nemzetközi döntőbíróság márciusban 450 millió euró kártérítést szabott ki az Arevára.

Finnországban két atomerőmű működik, két-két reaktorral. Tavaly a megtermelt elektromos energia 33,18 százaléka származott az atomerőművekből.

A tervek szerint pontosan olyan reaktorokat épít be a Roszatom, amelyek azoknak az 1200 megawatt teljesítményű blokkoknak a másai, mint amilyeneket Paks 2, illetve Fehéroroszország is kap.

A fotó forrása: Martti Kainulainen/Lehtikuva/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kakambuki, 2018.06.17 10:08

Háát. Lehet hogy az oroszok már régen megcsinálták volna és működhetne. Francia cég volt egyébként az a társaság is akik egy paksi hibaelhárításkor akkora rumlit csináltak elhárítás helyett, hogy az oroszoknak kellett közbelépniük és elhárítaniuk, kijavítaniuk a mások által okozott jóval nagyobb hibát is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html