Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel és a magyar kormány mérlegeli a gyorsvasúti összeköttetés kiépítését Varsó és Budapest között. A projekt részletei nem ismertek és nagyon sok a nyitott kérdés - írja a gazeta.pl. Andrzej Adamczyk infrastruktúráért felelős miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt heti találkozóján felmerült a grandiózus fejlesztés lehetősége.

Mint a lengyel szakminiszter elmondta, ez civilizációs jellegű vállalkozás lenne, a két ország gazdaságának lendkereke jönne létre, amely nem mellesleg megváltoztatná az Európai Unió szállítási térképét.

A magyarok által végzett első elemzések szerint a gyorsvasútnak köszönhetően négy órával rövidebb idő alatt lehetne eljutni vasúton Varsóból Budapestre és viszont. Szijjártó hangsúlyozta, hogy a románokkal is tárgyalásokat folytatnak egy ilyen építkezésről. Emellett jelezte azt is, hogy az egyeztetések Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő januári találkozóján kezdődtek. (Szijjártó a múlt héten a Budapest-Kolozsvár gyorsvasút megépítéséről egyeztetett a román külügyminiszterrel - a szerk.)

A lengyel internetes portál megjegyzi, hogy több részletre nem derült fény egyelőre. Nem lehet tudni, milyen határidővel tervezik kiépíteni a gyorsvasutat és az útvonala sem látszik. Emellett nem szólnak a hírek a költségekről. Végül, de nem utolsósorban az összeköttetésnek kereszteznie kellene Szlovákiát, ám a pozsonyi vezetés képviselői nem voltak jelen az eddigi tárgyalásokon.

A fotó forrása: Marton Szilvia/Napi.