Újabb harcias lépésre készülnek Észak-Korea miatt

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) várhatóan felülvizsgálja a Dél-Koreára vonatkozó kétoldalú ballisztikusrakéta-irányelveket - jelentette be Jeff Davis, a Pentagon szóvivője, az MTI tudósítása szerint.
K. Kiss Gergely, 2017. augusztus 8. kedd, 06:41
Fotó: MTI/EPA

Azzal érvelt: Washington szeretné lehetővé tenni Dél-Korea számára, hogy hatékonyabb rakétái legyenek az Észak-Korea miatt éleződő feszültség idején. "Pillanatnyilag korlátozott a Dél-Korea által fejleszthető robbanófejek és rakéták nagysága, ez a téma jelenleg megfontolás tárgya" - fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva Davis. Elmondta: a minisztérium kedvezően tekint minden olyan megoldásra, amely tovább növelheti Dél-Korea védelmi képességeit. A szóvivő bejelentette: Szöul azzal a kéréssel fordult Washingtonhoz, hogy vizsgálja felül a ballisztikus rakétákra vonatkozó kétoldalú irányelveket.

A Pentagon a külügyminisztériummal együttműködve dolgozik azon, hogy kidolgozza ennek a legjobb módját - mondta. A jelenlegi - utoljára 2012-ben változott - irányelvek értelmében Dél-Korea legfeljebb 800 kilométeres hatótávolságú és 500 kilogrammos töltet hordozására alkalmas rakétát fejleszthet. A Pentagon szóvivője azonban nem szólt arról, hogy a várható változás konkrétan mit jelent majd.

AZ ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagállama szombaton hozott egyhangú döntést újabb, minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedésekről Észak-Koreával szemben. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) Manilában tartott tanácskozása utáni sajtótájékoztatóján hétfőn felszólította a nemzetközi közösséget az ENSZ-szankciók alkalmazására, Észak-Koreát pedig arra, hogy hagyjon fel ballisztikusrakéta-kísérleteivel.

Az ASEAN külügyminsizteri tanácskozásán kiadott közleményében az Egyesült Államok, Japán és Ausztrália közös közleményben sürgette a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Észak-Koreára. (Nagyon aggódik Kína is.)

HOZZÁSZÓLÁSOK