Újabb hideghullám jön - március közepéig-áprilisig maradhat a tél

Az északi-sarki levegő újabb beáramlása Európa közepébe újabb hideghullámot hoz, ezért március közepéig, sőt egyes meteorológusok szerint április elejéig kitarthat a szokatlanul hideg időjárás. A január eleji fagyot hozó február után február elejének megfelelő március jöhet.
Komócsin Sándor, 2018. március 1. csütörtök, 14:36
Fotó: Pixabay

Európa egy második rendkívüli hideghullámmal néz szembe, ami március közepéig szokatlanul rossz időt ígér - kezdi a meteorológiai intézetek előrejelzéseinek szemlézését a Bloomberg. Más szóval a borzalmas szibériai hideg után, amely jeges időt, havat és közlekedési káoszt hozott Európába Nagy-Britanniától Olaszországig, újabb kellemetlenség vár az öreg kontinens lakóira.

A rendkívüli hideg miatt az elmúlt napokban szárnyaltak az energiaárak, ám a következő jeges hullám újabb támaszt adott a drágulásnak. Nagy-Britanniában például már most kétszer annyit kell fizetni a gázért, mint egy évvel ezelőtt, amivel tíz éve nem látott szintre ugrott a fűtésre is használt energiahordozó ára.

Északi behatolás

Az északi áramlás Európában várhatóan március közepéig megakadályozza, hogy a meleg levegő dél felől észak felé mozogva jobb időt hozzon - fejtegette a Bloombergnek Jason Nicholls, az Accuweather Inc. meteorológiai intézet vezető meteorológusa. A Bloomberg News hat előrejelzést tekintette át, amelyek mindegyike azt jósolja, hogy a hónap első fele hidegebb lesz az ilyenkor megszokottnál.


A legrosszabb helyzetre Nagy-Britanniában, Skandináviában és a Baltikumban kell felkészülni, de a Közép-Európa sem ússza meg hideg időt. Fokozhatja a rossz kedvünket, hogy a hat intézetből kettő azt várja, hogy a borzalmas hideg április elejéig kitart.

A jó hír az, hogy nem az elmúlt napok mélységes mínuszaira kell felkészülnünk, hanem "csupán" arra, hogy a normálisnál átlagosan nagyjából három Celsius-fokkal hidegebb lesz - prognosztizálja az Accuweather. Magyarországon ez közepes egy számjegyű napi csúcsokat jelenthet.

Teszteli a rendszert

A fagyos idő, amely Moszkvától Dél-Európáig gyötörte az embereket, már az elmúlt hetekben is tesztelte az energiaellátó hálózatok teherbíró képességét. Az energiaszolgáltatók arra kényszerültek, hogy legalább tíz éve nem látott tempóban vonják ki a gázt az európai tárolókból. Ha tovább tart a hideg, akkor borítékolható, hogy a következő télre szolgáló betározások csúszni fognak.

Miután az árak a februári rendkívüli időjárás miatt eleve magas szintről indulnak, a szakértők további hisztérikus árfolyamhullámzásokat várnak az energiatőzsdéken. Az európai piac egészén éreztetheti a hatását, hogy a kontinens egyes északi térségeiben kifejezetten veszélyes hőmérsékleteket várnak, amelyek tíz Celsius-fokkal elmaradhatnak a márciusi eleji átlagtól.

Talán a legbosszantóbb előrejelzést a The Weather Co. elemzői fogalmazták meg. Eszerint március közepén újabb hideghullám érkezhet, ami újra megerősíti a szokatlan időjárást. Ennek eredményeként április elejéig fagyoskodhatnak Európa lakói.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.03.01 22:35

Ilyen az, amikor az időjárás politikaikag inkorrekt módon viselkedik. Liberáltak, "civil szervezetek": feljelenteni, beperelni, szaladni Strassbourgba, Brüsszelbe, a FAZ-hoz, stb!

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.03.01 21:27

@Bahnsteig_Eins: Majd orbán megnyitja. Aztán nem csak nyugdíjat hanem ingyengázt is ad nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stat, 2018.03.01 20:28

Nemcsak a fűtésszámlánk nő, hanem a zöldségfélék ára is. Egy éve ilyenkor már a borsó, zöldség,, hagyma,
földbe került. Most is, csak fűtött sátorban
Szerintem meg nem rendkivűli ez a hideg, csak későn jött.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.01 15:29

Az oroszok pedig ma ismét elzárták a gázt Ukrajna felé. Mind megfagyunk!!

https://www.rt.com/business/420146-gazprom-halt-naftogaz-ukraine-deliveries/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html