A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint a lépés egyenes összefüggésben áll azzal, hogy a cég pénteken az orosz államadós-osztályzat kilátását is negatívra rontotta az addigi stabilról, az ukrajnai beavatkozás nemzetközi szankciói által az orosz gazdaságra és az üzleti környezetre gyakorolt potenciális hatással indokolva e döntést.

A Fitch Ratings hétfőn közölte, hogy az orosz államadós-besorolás leminősítése esetén Moszkva és Szentpétervár besorolásait is rontaná. A cég hétfőn mindazonáltal megerősítette a két város egyaránt "BBB" szintű - Oroszországéval megegyező, közepes befektetési ajánlású - adósbesorolásait.

A hétfői banki kilátásrontások az egyes érintett anyabankok különböző helyi és külföldi érdekeltségeit is beleszámítva összesen kéttucatnyi pénzintézetet érintenek. A Fitch Ratings szerint a Raiffeisenbank, a Citibank, a Nordea Bank, a Danske Bank, a SEB Bank JSC, az HSBC, az ING Bank (Eurasia), a Rosbank, a DeltaCredit Bank, a Rusfinance Bank, a China Construction Bank és a Credit Agricole CIB ZAO pénzintézet egyaránt "BBB plusz" devizaosztályzatának negatív kilátása annak a megnövekedett valószínűségét tükrözi, hogy romlik a Fitch által Oroszországra megállapított, jelenleg szintén "BBB plusz" besorolási országplafon.

A Fitch Ratings módszertanában ez a felső osztályzati határ tükrözi a tőkeforgalmi és konvertibilitási kockázatokat, egyben a felső korlátját jelenti annak is, hogy a külföldi részvényesektől várható támogatást a hitelminősítő milyen mértékben veszi figyelembe e bankok hosszú távú devizaosztályzatainak kialakításához.

A Sberbank Leasing, a JSC Subsidiary Bank Sberbank, a Sberbank Europe AG, a Sberbank Slovensko, a Gazprombank Switzerland, a VEB Leasing, a Globexbank, a Sviaz-bank, a VTB Bank (Austria) és a VTB Bank (France) besorolási kilátásainak negatívra rontása az anyabankok támogatási képességének potenciális romlását jelzi - áll a Fitch indoklásában.

A rontott kilátású, elsősorban nem pénzügyi szolgáltatást végző cégek között vannak olyan stratégiai jelentőségűek, mint a Gazprom földgázipari konglomerátum, a Lukoil olajcég és a Szuhoj repülőgép-ipari csoport polgári repülőgépgyártó részlege.

A Fitch Ratings az orosz államadós-besorolások kilátásának pénteken bejelentett rontását - a hétfői lépések közvetlen előzményét - mindenekelőtt azzal a várakozásával indokolta, hogy az ukrajnai válság nyomán előállt helyzet középtávon negatív hatást gyakorol az orosz gazdaság növekedésére. A Fitch közölte: felülvizsgálta előrejelzéseit, és most már 1 százaléknál alacsonyabb növekedési ütemet vár az orosz gazdaságban 2014 egészében, sőt a recessziót sem tartja kizártnak, tekintettel a magasabb kamatok, a meggyengült rubel és a geopolitikai bizonytalanság hatásaira.

Ugyanezekkel az érvekkel rontotta negatívra egy nappal korábban az orosz adósbesorolás kilátását egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's is.
Az S&P érvelése szerint az ukrajnai válság nyomán romló geopolitikai helyzet máris negatív hatást gyakorol az orosz gazdaság teljesítményére.
A hitelminősítő közölte: becslése szerint az idei első negyedévben 60 milliárd dolláros nettó tőkekiáramlás várható az orosz gazdaságból; ez megfelelne a tavalyi egész évi nettó tőkekivonásnak.

Az S&P ennek alapján szintén rontotta az orosz hazai össztermék (GDP) növekedési ütemére adott előrejelzését. A cég felülvizsgált várakozása szerint az orosz gazdaság teljesítménye az idén 1,2 százalékkal, jövőre 2,2 százalékkal növekszik. Az S&P eddigi előrejelzésében 2,2 százalékos idei és 3,0 százalékos jövő évi ütem szerepelt.

A cég szerint az új prognózisokra is jelentős lefelé mutató kockázatok hatnak, és megvan az esélye a jóval 1 százalék alatti idei orosz gazdasági növekedésnek is a geopolitikai feszültség elhúzódása esetén.