Újabb intés Brüsszeltől - ez Magyarországra is vonatkozik

A tagországoknak szánt uniós támogatásokat a jövőben a jogállamiság általános elveinek biztosításához kell kötni - jelentette ki Vera Jourova, az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa Brüsszelben sajtótájékoztatón az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2017. július 25. kedd, 19:22
Fotó: AFP

A cseh uniós biztos egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, egyetért azzal a bizottsági felvetéssel, amely a jogállamiság biztosításához kötné az uniós alapokhoz való hozzáférést.

Mint hangsúlyozta, az uniós alapok a tagországok közös vagyonát jelentik, ezért figyelemmel kell lenni azok kiosztására és a kiosztás biztosítékaira a tisztességes és igazságos beruházások támogatása érdekében.

Jourova aggodalmát fejezte ki az uniós alapok kiosztását illetően olyan tagországok számára, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiság elveit, és amelyek esetében az uniónak nincsenek biztosítékai a korrupció és csalás elkerülésére, vagy az elkövetők felelősségre vonására.

Lengyelországgal kapcsolatban aláhúzta: sosem mondta, hogy fel kellene függeszteni Lengyelország uniós támogatásait, amelyet a 2020-ig tartó, már rögzített uniós szabályok sem tennének lehetővé. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nemcsak Lengyelország, hanem minden tagállam vonatkozásában szükség van arra, hogy az unió biztosítva lássa a támogatások tisztességes felhasználását.

Napirenden Lengyelország ügye

Az Európai Bizottság szerdán a vitatott lengyel igazságügyi reformról tárgyal, amellyel kapcsolatban az uniós biztos aláhúzta: a reformokkal kapcsolatban kialakításra váró bizottsági álláspont figyelembe veszi majd, hogy az Európai Unió számára alapvető, hogy minden tagállamban hatékony és független igazságszolgáltatási rendszer működjön.

Szerdán a vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt az Európai Bizottság, "súlyos aggodalmának" adva hangot amiatt, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget Lengyelországban.

A brüsszeli testület tagjai közleményükben hangsúlyozták, hogy "rendkívül negatív hatása lenne az igazságszolgáltatás függetlenségére, és fokozná a jogállamiságot érő rendszerszintű veszélyt az országban", ha a jelenlegi formájukban fogadnák el a kifogásolt törvényeket. Mint közölték, az ügyben szükség esetén kötelezettségszegési eljárást indíthatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmihaly621, 2017.07.26 10:06

Csa nem a csehek "történelmi" antipátiája szól Vera asszonyból a magyarok és a lengyelek ellen?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.25 20:21

Ha eddig nem mutyikalandparkokat építgettek volna a mutyielvtársak, milliárdokból, azokból a brüsszeli "alapokból", akkor kevésbé volna röhejes a "tisztességes és igazságos beruházásokról" beszélő EU-biztos...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html