Újabb izraeli légitámadások, halottak a Gázai konfliktusban

Izrael újabb légitámadásokat hajtott végre péntek reggel a Gázai övezetben, az elsőnek egy, a másodiknak öt halálos áldozata van, köztük egy nő, a palesztin mentők tájékoztatása szerint.
Inforádió, 2014. július 11. péntek, 07:41
Fotó: Reuters

A második támadásban, amelyben az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet egyik tagjának házát vették célba az Egyiptommal határos Rafahban, további 15 ember megsebesült - mondta a mentők szóvivője. Az első támadásban egy 33 éves palesztin férfi halt meg gázai házában.

Az izraeli hadsereg szerint a Gázai övezetből csütörtökön 184 rakétát lőttek ki, amelyek közül 44-et elfogott a Vaskupola nevű rakétarendszer.

A Gázai övezet elleni, kedd óta tartó izraeli offenzívában már legalább 95-en vesztették életüket és több mint 500-an sebesültek meg. A "Erős Szikla" fedőnevű hadművelet során az izraeli légierő a hadsereg adatai szerint már közel 900 célpontot támadott meg. Az offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter egy tévéjelentés szerint támogatja a szárazföldi csapatok korlátozott bevetését a Gázai övezetben. A 10-es tévécsatorna védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Izrael olyan célpontokra koncentrálna, amelyeket a levegőből nem lehet lerombolni - írta péntekre virradó éjszaka honlapján a The Times of Israel című napilap. Az egyik forrás a lehetséges célpontok közül példaként a Hamász által az izraeli határ közelében ásott alagutakat említette.

Barack Obama csütörtökön felajánlotta segítségét Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek egy tűzszünetről szóló tárgyaláshoz.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a világszervezet Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén csütörtökön kijelentette: azonnali lépéseket kell tenni egy újabb izraeli-palesztin háború megakadályozása érdekében, mert az átterjedhet az egész Közel-Keletre, és tűzszünet elfogadására szólította fel a szemben álló feleket.

HOZZÁSZÓLÁSOK