A szervezet szerint a legfontosabb teendő az lenne, hogy az uniós vezetők megnyugtassák a piacokat arról, hogy Európa elkötelezett az euró stabilitásának helyreállítása és a növekedés beindításának kérdésében.

A BusinessEurope öt javaslata:

Az euró stabilitásának helyreállítása: A stabil euró létfontosságú a vállalatok és az egész Unió fejlődése szempontjából. A BusinessEurope véleménye szerint a pénzügyi piacok jelenleginél magasabb szintű integrációjára van szükség, az uniós döntéshozóknak pedig mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megvédjék az európai bankszektort. Emellett az Európai Stabilitási Mechanizmus számára lehetővé lehetne tenni, hogy közvetlenül nyújthasson hitelt az uniós pénzügyi intézmények részére.

Közkiadások rendszerének átalakítása és strukturális reformok beindítása: A szigorú költségvetési kontroll az egyik legfontosabb feltétele a növekedés beindításának és a pénzügyi stabilitás megteremtésének. A passzív pénzügyi támogatás helyett a befektetéseket, beruházásokat ösztönző kiadásokat kell előtérbe helyezniük a nemzeti kormányoknak.

Magánbefektetések ösztönzése: Az európai vállalatok egyre nehezebben férnek hozzá a tőkéhez. Ezen elsősorban az európai bankszektor stabilizálása segíthet. Az EBB megerősítése pozitívan hathat a növekedésre, hiszen a bank növelheti a hitelezését a kkv szektor irányába is, ráadásul projektkötvényeken keresztül magánbefektetők is bevonhatóak lennének nagyszabású infrastrukturális projektekbe.

Az egységes piac működésének javítása: Az egységes piacon jelenleg számos adminisztratív akadállyal találkoznak a nemzetközi cégek, amelyeket szükséges elhárítani. A támogatóbb üzleti környezet kialakításának további eszköze lehet az integrált és magas minőségű közlekedési és kommunikációs rendszer kiépítése.

Unión kívüli piacokhoz való hozzáférés segítése: A befektetések és a munkahelyteremtés szempontjából az EU-n kívüli piacok létfontosságúak. Az uniónak minden diplomáciai erejét mozgósítania kell annak érdekében, hogy az európai vállalatok hozzáférhessenek ezekhez a piacokhoz.